Duminica 22 Decembrie

Medic condamnat după 14 mărturii de mită, acuzat din nou de un tată: ”I-a pus mâna strâmb fetiței mele de 3 ani și nici n-a vrut să stea de vorbă cu noi”


Chirurgul Ioan Dobrescu de la Spitalul de Copii din Cluj-Napoca a fost reclamat recent pentru modul în care a intervenit în cazul unei fetițe de trei ani. Părinții susțin că, după ce i-a făcut fetiței radiografia în care se vedeau oasele puse strâmb, Dobrescu „s-a încuiat în birou”. 

Medicul are o condamnare pentru mită și un dosar în care a primit o amendă administrativă și profesează în același spital. Conform dosarului consultat de ziariști, el le spunea mamelor că dacă nu-i dau mită e ca și cum ele „nu au grijă de copil” și dezvoltase un sistem de a primi bani, strâmbând din nas dacă nu era mulțumit, ca să nu fie surprins vorbind.

Ultimul caz s-a întâmplat în ianuarie 2021

Dacă știam, mai ceream părerea cuiva. Dar n-ai cum să știi, nu e ca și cum și-ar rupe mâna zilnic”, spune Paula Niculescu, partenera de viață a regizorului Andrei Dăscălescu.

Fetița celor doi, în vârstă de nici 3 ani, și-a rupt antebrațul în primele zile ale anului 2021.

Eram la Tășuleasa. Fetița s-a suit pe o canapea și a sărit de acolo. Și-a fracturat mâna. Am întrebat-o de ce a făcut asta. A spus că a vrut să sară ca o pisică”, povestește mama.

Cel mai apropiat spital era cel din Bistrița, unde familia a ajuns în aceeași zi, pe 2 ianuarie. Dar cum acolo nu exista un ortoped pediatru, pregătit să o anestezieze pentru a-i realinia oasele, fetiței i s-a pus doar un ghips temporar și a fost redirecționată spre Spitalul de Copii din Cluj-Napoca.

Totul foarte ok la primul spital, fata nici nu mai voia să plece de la urgențe. Ne-am gândit că așa va fi și dincolo. Nici nu plecam în neant, căci medicii de la Bistrița i-au anunțat de venirea noastră pe cei de la Spitalul de Copii”, adaugă Paula.

„Nu m-am gândit că el poate fi doctorul”

Ajunși la Spitalul de Copii din Cluj-Napoca a doua zi, cei doi s-au împărțit. Andrei a rămas cu micuța în mașină, iar Paula a urcat pentru a se ocupa de „partea birocratică”.

M-au luat în primire asistenta și un domn. Abia la externare am făcut legătura că e chiar medicul. Pe el l-am întrebat dacă pot să fiu de față când îi pune fetiței mâna la loc. Și efectiv a răcnit: Când o să faci Facultatea de Medicină”, povestește mama fetiței, care a stat internată alături de aceasta la Spitalul de Copii din Cluj-Napoca.

Am avut experiențe de tipul ăsta cu brancardieri, dar nu m-am gândit că el poate fi doctorul.

Au aflat că se numește Ioan Dobrescu, medic primar ortopedie și chirurgie infantilă.

„L-am auzit când s-a încuiat în birou”

S-au internat și, după o zi de așteptare, fata a ajuns în sala de operație. Intervenția părea că a decurs bine.

fetita.png

După operație părea vioaie, dar eu tot așteptam să iau legătura cu doctorul. Să vină să-mi spună cum a decurs intervenția. Ceva”, continuă Paula.

Interacțiunea a venit abia când femeia a fost chemată să-și țină fiica la radiografia dinainte de externare, singura făcută, de altfel, la Spitalul de Copii din Cluj.

A fost, la fel, unica întâlnire în care Ioan Dobrescu i-a dat mamei o îndrumare referitoare la fată. Nu a fost, susține femeia, una care să o lămurească.

Ne-a zis să venim în 3 săptămâni să schimbe ghipsul. I-am zis ok, noi suntem de la Piatra Neamț, dar venim. A fost cum, nu sunteți de la Bistrița? Nu, suntem de la Piatra Neamț, eram la Bistrița când și-a rupt mâna. Păi, vă duceți la Piatra Neamț! Și a plecat, efectiv a plecat și am auzit cum s-a încuiat în birou”, a mai explicat mama.

În radiografia pe care doctorul o văzuse, oasele antebrațului subțire al fetiței, învelit în umbra ghipsului, apar strâmbe. Un fapt pe care părinții îl vor afla abia 3 săptămâni mai târziu.

„Șansa era o radiografie făcută la o săptămână”

Din proprie inițiativă, Andrei Dăscălescu și Paula Niculescu și-au dus fiica la radiografie înainte de consultul de 3 săptămâni. Au pornit în schimb, într-o goană și, după mult telefoane la prieteni, au dat, trei zile mai târziu, de un specialist ortoped pediatru la Târgu Mureș.

Inițial, văzând radiografiile primite, medicul le-a spus că „nu sunt așezate oasele cum trebuie, trebuie intervenție chirurgicală, trebuie refracturată mâna și pusă tijă de metal.

Dar i-a chemat la un consult, unde, după o nouă radiografie, le-a transmis părinților că există „șanse să se refacă aproape perfect”, fiindcă fetița este mică și în creștere. O intervenție chirurgicală ar fi complicată, cu o recuperare de durată pentru un copil de 3 ani, relatează libertatea.ro

radiografie.png

Nu ar fi ajuns în această situație dacă mergeau la control la doar o săptămână după intervenția de la Spitalul de Copii din Cluj-Napoca, conform specialistului consultat de părinți la Târgu Mureș.

Doar că medicul Dobrescu nu a menționat un interval de o săptămână, ci de trei. Și, mai mult decât atât, nu le spusese nimic despre problema vizibilă pe radiografie. Nici nu le-a transmis că o opțiune pentru alinierea oaselor ar fi o intervenție chirurgicală.

Ne-au zis că, dacă se observă la copii la radiografia de după prima săptămână că mâna pleacă, că se angulează, se intervine cu tijă elastică. Dar aici osul s-a lipit prea mult în 3 săptămâni și nu se poate face nimic fără o nouă intervenție. Ne-am luat după Dobrescu, cel care a zis 3 săptămâni”, mai povestește Paula Niculescu.

Așa că soluția a rămas revenirea periodică la control. Ultima radiografie, efectuată în urmă cu o săptămână, surprinde aceeași angulație în antebrațul fetiței cu care a plecat din Spitalul de Copii din Cluj-Napoca.

Nu pot să cred că copilul meu rămâne cu mâna strâmbă, iar el scapă și operează copii în continuare. Trebuia să fie complet vindecată până acum”, spune Andrei Dăscălescu.

Dobrescu este un medic care a avut două dosare penale, fiind prins de două ori în flagrant delict. La al doilea, 14 părinți s-au prezentat în fața instanței pentru a povesti cum au fost umiliți pentru a-i da mită doctorului. Iar judecătorii au decis să-l condamne la 3 ani de închisoare cu suspendare în 2016. A continuat să profeseze în același spital unde a comis faptele.

De asemenea, în 2016, a refuzat să trateze o pacientă din Covasna, pe motiv că nu știa limba română și a fost amendat cu 1.000 de lei de CNCD.


Comentarii Facebook