Duminica 22 Decembrie

Medic de la Spitalul de Recuperare Cluj, condamnat cu EXECUTARE pentru că a primit mită de la un pacient


Medicul Florin Mihai Răcășan, de la Spitalul Clinic de Recuperare Cluj, a fost condamnat la închisoare cu executare, după ce a fost prins luând mită de la un pacient.

Condamnă pe inculpatul Răcășan Florin Mihai, în baza art. 289 alin. l Cod Penal coroborat cu art. 5 şi art. 6 din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 35 alin. l Cod penal (15 acte materiale), cu aplicarea art. 396 al. 10 Cod de Procedură Penală, la pedeapsa de : – 2 (doi) ani şi 10 (zece) luni închisoare, cu executare în regim de detenţie, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată. În temeiul art. 289 al. 1, rap. la art. 66 alin. 1 lit. g), art. 67 al. 2 şi art. 68 al. 1 lit. c) Cod Penal interzice inculpatului ca pedeapsă complementară exercitarea dreptului de a exercita profesia de medic de care s-a folosit pentru comiterea faptei, pe o perioadă de 2 ani, după executarea pedepsei principale a închisorii. În baza art. 65 alin. 1 şi 3 raportat la art. 66 alin. 1 lit. g) Cod Penal interzice inculpatului ca pedeapsă accesorie exercitarea dreptului de a exercita profesia de medic, de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale. În temeiul art. 72 Cod penal rap. la art. 399 al. 9 Cod de Procedură Penală scade din durata pedepsei principale durata reţinerii şi a arestului la domiciliu din data de 15.07.2019 până la data de 30.11.2019 (inclusiv). În baza art. 289 al. 3 Cod de Procedură Penală dispune confiscarea specială de la inculpat a sumei de 5.050 euro sau echivalentul în lei, la cursul BNR din ziua confiscării”, precizează magistrații de la Tribunalul Cluj.

Medicul a primit 600 de euro de la un pacient pe care l-a operat. Unul dintre denunțători au spus ziarului Adevărul experienţa avută. ”Eu am luat legătura cu dânsul printr-o clinică din Baia Mare, un doctor de acolo mi l-a recomandat. Am mers în control la Spitalul de Recuperare din Cluj şi mi-a spus că am ruptură de ligament şi de menisc. Spre surprinderea mea, m-a sunat repede, după câteva săptămâni. Un alt doctor la care am fost mi-a spus că are loc doar peste 5-6 luni. Mi-a spus să vin pregătit de operaţie”.

A vorbit cu tatăl meu: i-a cerut banii fără jenă. I-a spus că pentru cea de-a doua operaţie, cea la ligamente, trebuie să plătim 600 de euro”, a mai spus denunţătorul.

Pacienții din salon știau care este lista cu tarifele de mită ale medicului: menisc – 200 de euro, ligamente – 600 de euro, operaţie la gleznă – 500 de euro. ”Am citit că avocaţii lui spun că pacienţii i-au dat banii în semn de recunoştinţă. E fals. Nu m-am trezit eu să dau bani. După operaţie, m-a chemat în cabinet, mi-a explicat ce mi-a făcut la genunchi şi la final a zis: «Bănuţii»”. I-am spus că nu am atâţia bani (600 de euro – nr), pentru că mi-a fost frică să-i iau cu mine. Mi-a răspuns: „Păi, cum ne-am înţeles?”. Pot să spun că a făcut presiuni”, povesteşte tânărul.

Sentința Tribunalului Cluj nu este definitivă: ”Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare cu reprezentanta Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj şi cu inculpatul”. 

Comentarii Facebook