Duminica 22 Decembrie

Medic urolog din Cluj, revoltat de condițiile de la Institutul de Transplant: „Am avut oameni care au murit. Cu astea un medic trăiește toată viața!”


Continuă protestele de la Institutul de Transplant din Cluj! „Podul insalubru” în care funcționează acum unitatea sanitară, este tot ce au clujenii. Un medic urolog a ajuns la limita disperării, a avut pacienți care au murit „de infecții nosocomiale sau de alte complicații”. Oamenii merită un spital nou, însă nimeni nu vine să dea o mână de ajutor, nici „primarul sau președintele Consiliul Județean”, spune medicul.

La ora actuală, Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal își desfășoară activitatea la ultimul etaj al Clinicii Medicală 2, din Cluj-Napoca, inclusiv în podul care a fost transformat în spital de profesorul Mihai Lucan. Acesta nu are autorizație de funcționare din partea nimănui, de la pompieri la Ministerul Sănătății, fiind un pericol permanent. În același timp, autoritățile nu se grăbesc să construiască o nouă unitate sanitară.

Pacienților Institutului de Transplant din Cluj care cer ajutor autorităților pentru ridicarea unui nou sediu al Institutului de Transplant Renal din Cluj, li s-a alăturat, joi, și medicul specialist urolog Mihai Suciu.

Sunt foarte trist, în urmă cu cinci ani când s a discutat despre construirea unui spital în Cluj eram convins că nu se face, însă va fi o chestie de a furat bani până la stadiul de prima cărămidă. A fost convingerea mea totală și uite că s-a adeverit. Nu că acuz pe cineva, dar noi în acești 5 ani am operat undeva la 25.000 poate chiar 30.000 de pacienți. Am avut oameni care au murit, de infecții nosocomiale sau de alte complicații, și știu aproape pe fiecare și motivele pentru care a murit. Cu astea un medic trebuie să trăiască toată viața, le ține minte și uneori visează noaptea că ar fi putut face ceva mai mult”, a spus Mihai Suciu, pe terenul din centrul Clujului, unde în urmă cu 5 ani s-a început proiectul construirii unui centrul de transplant multiorgan, citat de Adevărul.

La începutul anului, Ministerul Sănătății a anunțat că proiectul Consiliului Județean Cluj nu va fi finanțat din PNRR. Cu toate acestea, Ministerul, care are în administrare Institutul, a dat termen în decembrie 2023 pentru mutarea Institutului din actualul sediu.

Suciu a susținut că Institutul ar putea face, dacă este administrat bine, doar din sumele decontate de Casa de Asigurări de Sănătate, un spital, dacă ar primi terenul de 6.000 de metri pătrați, pe strada Victor Babeș, de la Consiliul Județean Cluj. „Din contractul cu Casa, în fiecare lună se pot pune deoparte 30.000 de euro, adică vreo 300.000 de euro pe an. În 5 ani, facem un spital”, spune medicul.

Nici autoritățile locale nu s-au interesat de soarta Institutului

Avem pacienți care mor și avem pacienți care merg a doua zi acasă, și-s părinți sau bunici și care se gândesc la noi și mai fac câte o rugăciune pentru noi, probabil că numai Dumnezeu ne mai ajută și rugăciunile lor ca să putem continua de pe o zi pe alta. Într-un pod de lemn în care nu ai nicio condiție, am încercat, am adus sponsorizări, cât am putut și noi, din toate părțile, și s-a mai făcut ceva. Am modernizat toaletele, am pus parchet prin eforturi proprii, dar nu a venit unul să vadă ce e acolo. Nu l-am văzut pe primar sau pe președintele Consiliul județean să vină să vedem, să punem mâna împreună toți, să luăm un hârleț și o lopată și aici făceam noi cu mâna noastră un spital, doctori și asistente, și clujeni”, a mai punctat Mihai Suciu.

Vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, Emanuel Ungureanu, cel care a organizat un protest similar în urmă cu două săptămâni, a venit cu o altă soluție. Astfel, din centrul de transplant multiorgan, pe care Consiliul Județean intenționa să-l ridice prin PNRR, să se construiască un singur corp, care să fie dedicat Institutului de Transplant Renal. În ceea ce privește banii, Ungureanu face apel la Guvern: „Asta înseamnă o investiție undeva la 40 milioane de euro. Adică ceva ce își poate permite statul român să plătească mâine. E o urgență națională fiindcă aici vin pacienți din toate colțurile țării”, potrivit sursei citate.

Citește și: „Un pod nu poate fi spital” - Protest al pacienților cu boli renale la Institutul Transplant Renal Cluj, care funcționează ilegal - FOTO

Comentarii Facebook