Sambata 2 Noiembrie

Medicii rezidenți de la Ginecologie 1 Cluj emigrează în valuri: A plecat jumătate din generația de rezidenți în străinătate

 

Șefa Secției de Neonatologie din cadrul Clinicii Ginecologie 1, profesorul Gabriela Zaharie, a dezvăluit la emisiunea Știri de Cluj LIVE, de joi seara, că jumătate din generația de rezidenți a plecat în străinătate.

 

Luna trecută am semnat cinci cereri venite din partea rezidenților care au plecat în străinătate, la diverse clinici. Am avut când au plecat jumătate din generația de rezidenți în străinătate. De la 1 mai, toți au fost plecați. Azi am mai semnat o cerere pentru o rezidentă. Ceea ce poate înțelege lumea mai greu e că nu poți pune un medic care termină facultatea într-un post. E nevoie de ani de pregătire, de muncă în acel loc pentru a dobândi experiență. Nu este suficient să termini. Experiența o dobândești cu vârsta”, a declarat Gabriela Zaharie.

 

Șefa Secției de Neonatologie a spus că aceste posturi ar trebui umplute multe mai repede, dar că Ministerul Sănătății nu aprobă organizarea de concursuri.

 

Sunt 6 ani de Facultate de medicină. Mai există apoi 4 -5 ani de specializare. Dacă ne gândim că în cel mai bun caz termină copilul la 18 ani liceul și ajunge la 30 de ani să termine facultatea înțelegem că e foarte mult. Se vede un adult la 30 de ani, dar mai are nevoie de un loc de muncă. Aceste posturi nu se scot la concurs cu o anumită regularitate. Atunci inevitabil există goluri de generații.

 

Posturile sunt blocate. Ele nu s-au deblocat faptic. Se mai scot la concurs câte unul în specialitățile unde sunt mari, mari probleme”, a mai spus profesorul Gabriela Zaharie.

 

Un medic rezident câștigă acum în spitalele clujene între 1.100 și 1.200 de lei pe lună, salariu net. Venitul oferit în străinătate ajunge la 3.000 de euro.

 

Întrebată dacă statul rămân îi disprețuiește pe acești tineri medici, pe care nu-i susține financiar cu salarii motivante, șefa Secției de Neonatologie de la Clinica Ginecologie 1, Gabriela Zaharie, a declarat că: ”Nu poți să spui că îi disprețuiește, pentru că dacă i-ar disprețui nu le-ar crea condiții să învețe. Totuși, învățământul este gratuit. Totul pleacă de la resursa economică. Probabil că acestea sunt prioritățile pe care le stabilesc cei care decid. 

 

Dar, trebuie să facem ceva pentru a opri acest exod de materie cenușie. Noi investim bani și mult timp în acești tineri, iar alte țări îi iau de buni. Sistemul de învătământ de la noi este foarte bun. Dovadă că acești tineri merg afară și sunt la fel de bine pregătiți ca și tinerii de acolo. Trebuie să umblăm la partea salarială”, a mai adăugat Gabriela Zaharie.

 

Vezi AICI emisiunea (declarațiile la minutul 10.00)

Comentarii Facebook