Medicul clujean aplaudat de colegi după ce a demisionat a explicat de ce a ales să pună halatul în cui și să plece din sistemul public
Medicul chirurg Lucian Fodor, demisionat de la Spitalul Județean Cluj, la finalul lunii decembrie 2021, a explicat că și-a dat demisia pentru că a fost hărțuit.
Demisia ”nu a fost de pe o zi pe alta. Problema este veche de un an de zile, de când noua conducere a Spitalului Clinic Județean Cluj a decis să interzică o colaborare pe care o aveam cu Universitatea de Medicină din Oradea și cu Spitalul Județean Bihor. Rezidenții pe chirurgie plastică de acolo veneau și lucra cu mine și, practic, învățau meserie de la mine și de la colegii mei. Acest lucru a deranjat și a fost interzisă această colaborare. Am repetat o adresă prin care am cerut aprobare pentru această colaborare, dar nu am primit răspuns”, a spus medicul, într-un interviu acordat Foaia Transilvană.
Medicul Lucian Fodor, care a demisionat din onoare la Cluj, acuză că a fost hărțuit
Acesta a fost judecat în consiliul de disciplină pentru a clarifica de ce nu se face gardă la departamentul la care el lucra, iar următoarea ședință urma să aibă loc în 10 ianuarie, dar medicul Fodor a cedat presiunilor. ”În luna decembrie 2021 mi-au trimis vreo 30 de adrese pentru a le răspunde despre activitatea mea din spital. A fost vorba despre o hărțuire. Doar de hărțuire maximă”, a mai spus acesta.
O altă nemulțumire este angajarea unui medic din Alba, care a fost numit din prim zi șef de compartiment de chirurgie plastică și reparatorie. ”El era șeful meu, care am în spate ani de experiență. Diferența dintre mine și el este ca de la pământ la soare. Nu vreau să mă laud dar așa este. Ca medic el venea la mine să mă întrebe de cazuri sau cum să rezolve anumite situații. Ori ce medic este dacă nu a auzit nimeni de el, dacă are doar un articol scris într-un jurnal medical intern. Eu care nu sunt cadru universitar am un indice Hirsch de 18, care este foarte mare. Profesori de renume nu au așa scor. Eu am publicat studii în reviste internaționale de renume care au fost citate”, a mai spus acesta.
Lucian Fodor: Am fi putut angaja la Spitalul Clinic Județean Cluj medici școliți în Franța și Australia
Concursul a fost aranjat, fiind modificate regulile. ”Medicii specialiști nu au fost primiți, ci doar medicii primari, și acela a fost doar cel care a fost angajat. Aici trebuie să spun că aveam medici specialiști de mare valoare care au vrut să vină să lucreze cu mine, doi dintre ei cu studii și stagii de pregătire în Franța iar al un al treilea în Australia, la Centru de Arsuri de la Melbourn. La astfel de medici mă gândesc când v-am spus că vreau să las ceva în urma mea. Dar se pare că în Clujul universitar medical, în orașul de cinci stele, valorile nu mai contează”, a mai precizat Lucian Fodor.
Medicii de la acest compartiment fac gărzi la domiciliu, ar medicul angajat recent are ”22 de gărzi programate în ianuarie. E normal? Cereți, oficial, lista cu gărzile și veți vedea că am dreptate”. Gărzile la domiciliu sunt pentru a plăti mai puțin medicii, care trebuie să stea la domiciliu și să se prezinte la spital numai dacă e nevoie.
Acesta le-a mulțumit colegilor care l-au aplaudat, după ce și-a dat demisia.
Lucru neștiut despre chirurgul Lucian Fodor
Chirurgul Lucian Fodor este cel care a cumpărat materiale medicale de calitate sau alte produse, care nu existau în farmacia spitalului, cum sunt fire de sutură. ”Îmi aduc aminte că am operat un copil care a suferit un accident grav iar în timpul operației de trei ori s-au rupt firele de sutură la un tendon. Aceste fire au fost cumpărate de spital. În cererea de demisie am scris că donez Spitalului toate lucrurile cumpărate de către mine”, a mai spus medicul, citat de Foaia Transilvană.
Un medic chirurg a demisionat cu DEMNITATE de la Spitalului Județean Cluj, în aplauzele colegilor - VIDEO
-----------------
UPDATE
Managerul Spitalului Județean Cluj, Claudia Gherman, RĂSPUNDE după demisia în aplauze a reputatului chirurg Lucian Fodor
Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca, medicul chirurg Claudia Gherman, susține că medicul chirurg Lucian Fodor nu a fost hărțuit, ci a refuzat să facă gărzi.
”Nu este nici pe departe adevărat faptul că a fost hărțuit. Eu am trimis două răspunsuri la adresele dumnealui, fiind obligată să fac acest lucru. I-am trimis și o solicitare, în momentul în care dânsul a refuzat cu desăvârșire să-și onoreze obligațiile de coordonator al Compartimentului de Chirurgie Plastică. Dânsul a refuzat să acorde asistență de urgență pacienților, a tratat discriminatoriu pacienții, așa că am fost nevoiți să apelăm la alte soluții, inclusiv să redirecționăm pacienți în alt centru medical, lucru care nu s-a mai întâmplat și nici nu este permis să se întâmple. L-am rugat să-și reia activitatea de gardă și a refuzat, situația a persistat câteva zeci de zile. Întreruperea liniei de gardă nu este o măsură pe care un medic responsabil o ia. Motivele dânsului erau nefondate. Spre exemplu, calitatea necorespunzătoare a materialelor.
Dânsul era mulțumit de materiale în cursul dimineții, când își trata propriii pacienți, cei programați, iar după-masă, când pacienții veneau aleator, la urgențe, brusc materialele deveneau necorespunzătoare. A mai invocat lipsa de personal, iar ca să venim în întâmpinarea acestor lipsuri, probabil justificate, i-am propus Universității de Medicină din Cluj să-i acorde calitatea de îndrumător de rezidenți, deși nu este cadru didactic. I-am repartizat și rezidenți”, a spus medicul chirurg Claudia Gherman.
Aceasta a comentat și acuzația privind organizarea ”unui concurs pe ascuns”, despre care a spus că nu este adevărată și că nu l-a înlocuit pe chirurgul Lucian Fodor de la șefia Compartimentului de Chirurgie Plastică. ”După angajarea candidatului care a reușit la examen, acestuia i-a fost încredințată administrarea liniei de gardă, funcția de coordonare pe care domnul Fodor nu a mai vrut să o mai onoreze. Am fost nevoiți să încredințăm aceste atribuții unei persoane care le-a acceptat, n-am putut să-l forțăm pe domnul doctor Fodor să vină în gardă”, a mai explicat Gherman.
Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca a mai susținut că nu au fost probleme cu materialele sanitare. ”I s-au achiziționat toate lucrurile de care a avut nevoie, iar acest aspect poate fi verificat foarte ușor. Mai mult decât atât, a avut un buget suplimentar, cu un efort destul de mare din partea instituției”, a spus Gherman, conform Libertatea.
7 Comentarii
Intelegem, ca sa inchida gurile ca pleca la ora 12 in privat, mai lasa cate 2 lei ( raportat la banii lui), la asistenta sefa sa cumpere te miri ce. Pai cati bani facea el in privat in timpul " furat" de la spitalul de stat? Niste mobilier in ambulator si niscaiva instrumente nu acopera miile de euro facute de el in privat in timpul cat trebuia sa… Citeste mai departe
Fodor astia sunt 2 frati. UNU e pe chirurgie plastica si e un om intre oameni, si al doilea e pe chirurgie vasculara, cu care nu vrei sa ai de-a face.
Chirurgul asta e chiar un om de calitate.
Nu poate fi vorba de onoare in cazul unui medic care a refuzat zeci de pacienti. In spatele lui este papusarul sef Susca. https://strictsecret.ro/cum-incaseaza-2-milioane-de-euro-din-privat-un-chirurg-plastician-tinand-in-sah-un-intreg-spital-judetean-si-pacienti-cu-nevoi-urgente/
Nu stiu cine a scris acest articol, dar m-am cam chinuit sa il citesc. Va rog sa-l revizuiti.
Inca o data arata mafia din sistemul de stat indiferent de domeniul
Doctorii acestia nu au ce cauta la stat, deoarece mereu vor fi asupriti de cei mai slabi pe functii care au pile politice
In viitor toti medicii buni vor fi la privat in Romania, s-au prin strainatate, iar pleava va ramane la stat
Si cand te vei duce in viitor sa te tratezi… Citeste mai departe
Cam are dreptate aici. Sistemul de pile inca functioneaza foarte bine, la atatia ani de la revolutie. Pot fi specialisti foarte buni, pe care orice spital din afara i-ar angaja imediat. Daca nu cunosc pe cine trebuie, la noi nu!