Vineri 15 Noiembrie

Mesajul mitropolitului Clujului către elevi: Să vă rugați dimineața și seara! În al doilea rând să munciți!

 

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit ANDREI le-a transmis un mesaj plin de învățături elevilor și părinților acestora, la începutul anului școlar. 

 

Elevii încept școala luni, 10 septembrie. 

 

Nu-i ușor a face educație în lumea noastră când ne fac concurență prin media, care nu-i totdeauna constructivă, mulțime de site-uri îndoielnice din punct de vedere moral. În general noi toți suntem creștini, dar adesea secularizați. Suntem dezorientați cu privire la mijloacele pe care trebuie să le folosim spre a curma răul.

 

Totuși dumneavoastră părinții copiilor, dascălii din școli și noi preoții, împreună putem face câte ceva. Întâi de toate să-i redăm lui Dumnezeu locul ce i se cuvine în viața noastră și a copiilor noștri. Să pornim o cruciadă a bunului simț și a unei culturi morale împotriva răutăților care ating sufletele tinerilor”, a spus ÎPS Andrei.

 

Mitropolitul Clujului le-a oferit și două sfaturi utile: ”Întâi de toate să nu neglijăm rugăciunea și prezența la biserică. În vechea noastră tradiție școlărească, Părintele Dumitru Călugăru, redă aceste versuri: ”Totdeauna lucrul tău/ Să-l începi cu Dumnezeu./ Unde-i El cu darul Său,/ Nici un lucru nu e greu”.

 

Este foarte important ca elevul sau studentul să aibă preocupări spirituale. ”Căci este cu neputință ca omul să ia o hotărâtă atitudine morală, fără să fie în stare să facă deosebire între bine și rău, fără să aibă măcar o aproximativă noțiune despre virtute și păcat și fără să cunoască originea și destinația sufletului omenesc”.


Are mare dificultate copilul de a deprinde rugăciunea de dimineața și de seara și de a participa duminica la Liturghie, dacă părinții lui nu fac acest lucru. S-au mai văzut și cazuri de excepție când copiii îi duc pe părinții lor la biserică.

 

Al doilea sfat util, pe care-l dau de data aceasta elevilor și studenților, este acela de a avea o disciplină personală a muncii la care să țină cu dinții. E nevoie mai întâi de o disciplină interioară, în afară de cea exterioară a școlii, în care trebuie să vă încadrați. Fără îndoială că disciplina presupune o oarecare restrângere a libertăților facile, presupune un sacrificiu. Adică, nu-ți poți permite să vezi în fiecare zi un film, să hoinărești fără program, să-ți pierzi ore în șir pe calculator sau butonând pe telefon”.

Comentarii Facebook