Duminica 22 Decembrie

„Mi-a spus să închid radioul și să deschid geamul, că frecvențele poluează mediul”. Șofer clujean, despre un client „mai neobișnuit pe Bolt”


Un șofer din Cluj-Napoca a avut parte de un client „mai neobișnuit pe Bolt”, astfel a decis să relateze cele întâmplate pe un grup de Facebook. Bărbatul a rămas uimit de cerințele clientului său care l-a rugat să deschidă geamurile, deși funcționa aerul condiționat, pentru că „frecvențele 400” ar polua mediul și afectează pisica, pe care o avea cu el.  

Ieri am avut un client mai neobișnuit pe Bolt. Mi-a spus să închid radioul și aerul condiționat și să deschidă geamurile. Văzând că nu vorbește la telefon și că își pune și căștile să asculte muzică, m-a mâncat undeva sa îl întreb cu ce îl deranja că era radioul pornit. A început să-mi zică de niște frecvențe 400 nu știu cât care poluează mediul și ne fac rău și că el transporta cu el apa și o pisica și că nu vrea să pățească nu știu ce. I-am spus că nu era radio și că era muzică de pe telefon. Nici asta nu era bine pentru că eu am păstrat telefonul așa cum l-am cumparat, dar el și l-a modificat în nu știu ce moduri să poată sa umble pe el în siguranță.”, a scris șoferul în grupul de Facebook tineretposting. 

În ultimii ani știrile false și teoriile conspirației se propagă cu rapiditate, mai ales cele despre pandemie, dar și cele despre implementarea serviciilor 5G la nivel mondial. De la ultima au apărut numeroase „ipoteze” referitor la nocivitatea frecvențelor radio. De când s-a început implementarea serviciilor 5G la nivel mondial au apărut nenumărate teorii conspiraționiste conform cărora 5G-ul este dăunător sănătății. În timp ce 5G-ul nu este altceva decât o tehnologie de telecomunicații radio, la fel ca 4G, 3G, 2G, CDMA, Wi-Fi, WiMax, DVB-C, DVB-S2, DVB-T. Ca orice altă rețea radio, aceasta folosește anumite frecvențe standardizate la nivel mondial.

So, voi ce părere aveți despre poluarea radioului și ce oameni nebuni ați mai întâlnit? Am uitat sa menționez ca omu' nu avea mai mult de 30 de ani.”, a adăugat clujeanul. 

Principala problemă în discuțiile cu cei care cred în teorii conspiraționiste este că aceștia pornesc de la presupunerea a ceva invizibil, explică psihologul și cercetătorul în domeniul teoriei conspirației Marius Raab, de la Universitatea Bamberg. „Este foarte dificil să îi contracarezi, pentru că nu prea ai cum să dovedești că nu există ceva ascuns, o conspirație care nu se vede”, spune psihologul. De aceea avem adesea senzația că o astfel de discuție se învârte în cerc.

În principiu, este bine să răspundem, spune Raab. Dacă cineva postează linkuri îndoielnice într-un grup și nimeni nu îl contrazice, creierul nostru tinde să perceapă acest lucru ca o aprobare a afirmațiilor sale. Dacă doriți să purtați o discuție cu cineva care crede în conspirații, e bine să nu aveți așteptări mari pe termen scurt. Schimbarea unei opinii este un proces lent și în cazul în care chiar se întâmplă necesită de obicei multe conversații. Este deja o realizare însemnată dacă persoana respectivă începe să aibă îndoieli. 

Comentarii Facebook