Duminica 8 Septembrie

Mii de oameni, prezenți la procesiunea de Rusalii de la Cluj-Napoca! Se continuă o veche tradiție din Ardeal, rugăciune pentru roadele pământului


Mii de credincioși clujeni au participat în Duminica Cincizecimii, la tradiționala Procesiune de Rusalii, desfășurată în centrul municipiului Cluj-Napoca. 

Manifestarea, inițiată în anul 2011 de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, continuă o veche tradiție din Ardeal, având în centrul ei rugăciunea pentru roadele pământului și pentru mediul înconjurător, la sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt.

Evenimentul a debutat la ora 17:00, în faţa Catedralei Mitropolitane, unde Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, și Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Clujului, înconjurați de un sobor de clerici, au oficiat Vecernia plecării genunchilor. 

La slujbă au luat parte, pe lângă numeroșii credincioși, preoții din Cluj-Napoca și cei din împrejurimi. De asemenea, au fost prezenți profesori, studenți și elevi de la cele două instituții de învățământ teologic din oraș, tineri din asociațiile de tineret, dar și părinți cu copii, mulți îmbrăcați în straie populare.

După încheierea procesiunii, în faţa Catedralei Mitropolitane, au fost binecuvântate spicele de grâu și au fost rostite rugăciuni pentru natură.

„Evenimentul și-a propus să îi aducă împreună în rugăciune pe ierarhii, preoţii şi credincioşii ortodocși clujeni, la marele praznic al Cincizecimii, care reactualizează evenimentul pogorârii Duhului Sfânt, actul mântuitor prin care ia ființă Biserica în chip văzut, ca realitate istorică concretă, ca anticipare a Împărăției viitoare a lui Dumnezeu”, a spus consilierul cultural al Arhiepiscopiei Clujului, preotul Cornel Coprean.

Pentru buna desfăşurare a procesiunii, Primăria şi Poliţia au luat măsuri de restricţionare a traficului în zona centrală a municipiului Cluj-Napoca, iar efective de jandarmi clujeni au asigurat liniştea desfăşurării acestei manifestări religioase.

Comentarii Facebook