Duminica 17 Noiembrie

Mii de studenti straini care invata la Cluj, fara asistenta medicala din cauza unei incurcaturi in acte - EXCLUSIV


Din cauza unei incurcaturi, studentii straini care invata la Cluj-Napoca sunt in pericolul de a nu se putea interna in spitale in cazul in care se imbolnavesc. CAS Cluj a gasit nereguli in documentele de asigurare primite de la universitati.

Universitatile din Cluj, la care invata studenti straini, au trimis catre Casa de Asigurari de Sanatate Cluj (CAS) date personale gresite, care nu pot fi introduse din softul folosit de institutie.

"Am fost la un spital pentru analize de laborator si mi s-a spus ca trebuie sa platesc pentru ca nu sunt in baza de date ca asigurat. Eu mi-am depus la Universitatea Tehnica toate datele necesare si nu ma asteptam la asa o surpriza, sa treabuiasca sa achit circa 800 de lei pe analize", a declarat pentru Stiri de Cluj un student, care a vrut sa isi pastreze anonimatul.

Problema era necunoscuta atat la nivelul Casei de Asigurari de Sanatate Cluj, cat si la nivelul universitatilor din Cluj.

"Am facut o verificate in sistem pe baza sesizarii facute de dumneavoastra si am constatat ca informatia se confirma. Am analizat prin sondaj cateva cereri si am constatat ca sunt intocmite gresit. Este vorba despre cele venite de la Universitatea Tehnica, unde in loc de codul numeric personal din permisul de sedere emis de statul roman, a fost trecut cel din pasaport", a declarat pentru Stiri de Cluj Emilia Groza, presedintele CAS Cluj.

Conducerea Casei de Asigurari Cluj a anuntat ca va trimite o cerere oficiala catre toate universitatile din Cluj-Napoca, unde invata studenti straini, pentru a reinnoii aceste cereri.

"Putem vorbi de studentii straini noi care au fost admisi la facultatile din Cluj-Napoca sau de cei la care le-au expirat documentele. Cert este ca cei care nu au fost trecuti cu datele din permisul de sedere nu au putut fi inscrisi in softul nostru, care functioneaza pe baza CNP -ului", a mai spus Emilia Groza.

Reprezentantii Universitatilor din Cluj-Napoca unde sunt cei mai multi studenti straini spun ca habar nu au despre aceasta problema. "Acum am venit din concediu si nu stiu nimic despre aceasta problema", a declarat presedintele Universitatii de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu" (UMF), prof. dr. Nicoale Bojita.

Oficialii de la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca spun ca vor analiza problema si asteapta sa primeasca o instiintare oficiala din partea CAS Cluj.

Comentarii Facebook