Miercuri 25 Decembrie

Ministerul Sănătății nu va finanța Centrul de Transplant Cluj. Clujenii, lăsați de izbeliște, nu se dorește menținerea unității sanitare de prestigiu


La ora actuală, Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal își desfășoară activitatea la ultimul etaj al Clinicii Medicală 2, din Cluj-Napoca, inclusiv în podul care a fost transformat în spital de profesorul Mihai Lucan. Acesta nu are autorizație de funcționare din partea nimănui, de la pompieri la Ministerul Sănătății, fiind un pericol permanent. În același timp, autoritățile nu se grăbesc să construiască o nouă unitate sanitară. 

Institutul nu a fost inclus în PNRR nici în acest an, asta deși este principalul furnizor de servicii de sănătate de transplant renal, cu peste 2400 de transplanturi renale realizate în Cluj.

„Având în vedere ultimele evenimente legate de finanțarea din PNRR, dorim să facem un apel public către Guvernul României și Ministerul Sănătății pentru a găsi o modalitate prin care să se asigure finanțarea construirii Centrului Integrat de Transplant Cluj-Napoca.

Proiectul menționat, dezvoltat de Consiliul Județean Cluj este unul matur, cu finalizarea proiectării de mai bine de un an și care se afla în faza de evaluare financiara a procedurii de licitație publică, în vederea alegerii constructorului.

Finalizarea licitației este conditionata de identificarea sursei de finanțare.

Proiectul a fost propus pentru finanțarea din PNRR și se află pe lista de rezervă a proiectelor care pot fi finanțate.

Menționăm că ICUTR își desfășoară activitatea într-o clădire inadecvată, deși este un centru de referință pentru activitatea de urologie și transplant renal din România, fiind principalul furnizor de servicii de sănătate de transplant renal, cu peste 2400 de transplanturi renale realizate în Cluj. Deși au fost realizate numeroase demersuri, în acest moment nu există nici o soluție pentru relocarea ICUTR.

Cladirea în care își desfășoară activitatea ICUTR, împreună cu secții ale Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj, nu poate obține Autorizația de securitate la incendiu, datorită problemelor structurale care țin de căile de evacuare în situații de urgență. 

Orice soluție care ar afecta caracterul juridic sau funcțional al ICUTR Cluj, va duce la destrămarea colectivului medical supraspecializat și afectarea gravă a activității de transplant renal din România, atat pe termen scurt cât și lung, după o activitate susținută de peste 30 de ani, în care a demonstrat că este o instituție capabilă să ofere soluții eficiente în raport cu mediul concurențial oferind modalități terapeutice de înaltă performanță.

Pacienții cu probleme urologice, pacienții transplantați renal, cei peste 1000 de pacienți aflați pe listele de așteptare precum și colectivul ICUTR, dorește menținerea unității sanitare ca o instituție de prestigiu la nivelul municipiului Cluj și a regiunii Transilvania”, au transmis cei de la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj-Napoca.

Comentarii Facebook