Duminica 22 Decembrie

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, despre Florin Piersic, cu ocazia zilei lui de naștere: „Nu este doar actorul carismatic, ci o reală instituție”


Îndrăgitul actor Florin Piersic, simbol și reper pentru cinematografia românească, este astăzi, la ceas aniversar, în gândurile noastre”, a transmis ministerul Culturii.

Îndrăgitul actor Florin Piersic, simbol și reper pentru cinematografia românească, este astăzi, la ceas aniversar, în gândurile noastre și ale tuturor celor care îl prețuiesc și îi sunt alături”, se arată în mesajul publicat de ministerul Culturii, pe Facebook. 

Iubit si admirat de generația sa, a reușit să devină un exemplu și pentru cei mai tineri, având abilitatea de a se adapta și reinventa neîncetat, de-a lungul anilor. De la Harap Alb, la Mărgelatu sau Anghel Șaptecai, uriașul artist este, totodată, o figură familiară și plăcută celor mai mici dintre spectatori. Actor de film, radio și televiziune, a creat roluri inconfundabile, reușind cu măiestrie să se facă remarcat și apreciat atât în dramă, comedie, tragedie sau filme cu caracter istoric”, mai transmite instituția.

Cariera uluitoare a sărbătoritului zilei mă îndeamnă să afirm că Florin Piersic nu este doar actorul carismatic, iubit de public, ci, prin complexitatea personalității sale, o reală instituție. Pentru tot ceea ce sunteți și ați făcut pentru cultura română, vă urez sănătate, liniște și gânduri bune, Maestre!”, a transmis Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu.

Citește și: Florin Piersic împlinește 87 de ani, dar nu a avut bani să închirieze Opera din Cluj. A fost trimis la o sală de mâna a doua

Florin Piersic, unul dintre cei mai iubiți actori români

Florin Piersic a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București (astăzi, UNATC), debutul sau având loc pe scena Teatrului Național din Capitală cu rolul Richard din „Discipolul…” și cu Alexei din „Tragedia optimistă”.

În cinematografie a avut o activitate prodigioasă, făcându-și debutul cu filmul „Ciulinii Bărăganului” (1957), în rolul lui Tănase. „Neamul Șoimăreștilor”, „De-aș fi... Harap Alb”, „Răscoala”, „Mihai Viteazul”, „Haiducii lui Șaptecai”, „Zestrea domniței Ralu”, „Frații Jderi”, „Drumul oaselor”, „Trandafirul galben”, „Misterele Bucureștilor”, „Masca de argint”, „Colierul de turcoaze” sunt doar câteva dintre filmele în care personalitatea și harul lui Florin Piersic au dus la crearea unor personaje care s-au impregnat în mentalul cinefililor.

Florin Piersic, primul român cu stea pe Walk of Fame 

În luna decembrie 2006, Florin Piersic și-a lansat la Cluj-Napoca DVD-ul „Omul cu 100 de chipuri”, cu înregistrări și un interviu, iar trei ani mai târziu a înregistrat discul de autor „Florin Piersic - Hoinărind printre amintiri în lumea muzicii lui Dan Iagnov”.

Totodată, Florin Piersic este primul român cu stea pe Walk of Fame-ul autohton din Piața Timpului din București (31 ianuarie 2011) și cetățean de onoare al orașelor Oradea și Iași.

Sursa foto: Florin Piersic - Facebook 

Comentarii Facebook