Ministrul Educației, Daniel David, trage un semnal de alarmă cu privire la învățământul românesc: „Pune efectiv la risc țara”


Ministrul Educației, Daniel David, a declarat că nu se mai poate continua așa cu sistemul de învățământ din România, în condițiile în care situația este una dezastroasă. 

De asemenea, ministrul clujean a mai precizat una dintre principalele presiuni asupra educației este legată de curriculum-ul depășit și de presiunea legală generată de noile reglementări, cum ar fi reformarea bacalaureatului.

„Noi a fi trebuit să facem aceste schimbări cel târziu, în 2021, ca să intrăm în logica curiculară. N-am făcut-o din diverse motive. Am ajuns în situația în care, așa cum știți bine, profesorii care predați în preuniversitar, avem manuale și programe complet depășite de vremuri și presiunea curiculară este uriașă. Noua lege regândește bacalaureatul și bacalaureatul ne obligă să regândim inclusiv materiile și cum se distribuie pe diverse profiluri, specializări”, a explicat David.

Un alt punct major a fost încărcătura prea mare de discipline obligatorii, ceea ce, conform ministrului, poate duce la o educație copleșitoare pentru elevi: 

„Avem o încărcătură prea mare, foarte mare de discipline, obligatorii. (...) Ne transformăm la urmă copiii în hamalii care trebuie să care discipline peste discipline și ore peste ore. Zona de analfabetism primar este uriașă și crește de la nivelul primar, crește la nivelul gimnazial și crește foarte mult la nivelul liceal”, a spus Daniel David. 

Reamintim că Daniel David a participat la cea de-a doua dezbatere națională pe noile proiecte de planuri-cadru pentru liceu a avut loc la Cluj-Napoca, în Aula Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor a Universității Babeș-Bolyai. Cu toate că anunța că va fi prezent în sală, ministrul nu a putut ajunge la Cluj, însă a transmis un mesaj video în direct celor din sală.


Comentarii Facebook