Ministrul Educației propune ca salariile profesorilor să fie acordate în funcție de performanța elevilor de la clasă
Salariile profesorilor ar putea crește în funcție de notele pe care le obțin elevii la clasă. Potrivit ministrului Educației, în proiectul de asistență tehnică cu experții de la OCDE este inclusă „această componentă a carierei didactice și a salarizării bazate pe indicatori, inclusiv de performanță.”
Ministrul spune că experții OCDE, la o primă discuție pe acest subiect, ”ne-au spus că sistemele care salarizează diferit, în funcție de performanță, de regulă, o fac cu bonusuri salariale condiționate de performanță”, potrivit edupedu.ro.
„Pentru astfel de bonusuri, noi avem un sistem, se numește de gradație de merit, cu niște criterii, avem în lege un alt sistem, și anume fondul de 2% din fondul salarial la dispoziția directorului, care va fi o altă sursă de stimulare a celor cu performanțe ridicate”, a mai spus Ligia Deca.
În acest moment, experții internaționali poartă discuții cu ministerul Educației din România și le solicită acestora să găsească soluții astfel încât salariile profesorilor să oscileze în funcție de performanțele lor.
După apariția rezultatelor testelor PISA, premierul Ciolacu susținea că nu este normal ca un profesor care are 10 olimpici să primească aceeași leafă ca unul care predă într-o clasă unde niciun școlar nu reușește să promoveze Bacalaureatul.
„Este nevoie de implicare, în clasă, nu la meditaţii, şi de îndrumare a tinerilor astfel încât, inclusiv din şcoală, aceştia să plece cu baze solide de cunoştinţe şi cu un sistem de valori bine definit. Nu cer niciunui profesor să facă lucruri imposibile, sunt perfect conştient şi de limitările existente încă în sistemul nostru de învăţământ.
Le cer însă profesorilor să-şi facă meseria, aşa cum trebuie să o facă. Şi nu am glumit când am spus că noua lege a salarizării va cuprinde un sistem prin care salariile vor reflecta, în mod corect, nu doar respectul cuvenit meseriei, dar şi performanţa. Profesorii care muncesc, care îşi fac corect meseria, trebuie şi vor fi răsplătiţi” a declarat Marcel Ciolacu, în urmă cu câteva luni.
3 Comentarii
Hahahaha... Avand in vedere ca se are in vedere spalarea creierelor tinerei generatii prin folosirea la maxim a tehnologiei pentru accesarea platformelor de social media, performantele elevilor vor fi intr-o continua scadere, in ciuda tuturor eforturilor [umane sau inumane] ale dascalilor...
Doamne-ajuta!
dupa ce criteriu va fi evaluat un profesor de religie sau educatie civica?
Kkmk…. Din ~ 25 de elevi, prinzi vreo 2-3-4 buni de olimpiada si te joci numa cu ei…restul Doamne ajuta.