Duminica 22 Decembrie

Ministrul Mediului: „Odată cu începerea toamnei, calitatea aerului se înrăutățește”. Cluj-Napoca, dat ca exemplu de „bună purtare”


Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a afirmat marți că, odată cu începerea sezonului rece, calitatea aerului se înrăutățește semnificativ în orașele mari, iar cele mai multe autorități locale au luat prea puține măsuri pentru reducerea poluării. Ministrul anunță că, dacă nu se iau măsuri, România nu va putea evita sancțiunile.

Calitatea aerului se înrăutățește în orașele mari

Comisia Europeană a declanșat, cu peste 10 ani în urmă, procedura de infringement din cauza calității nesatisfăcătoare a aerului din orașele mari. În ultimii ani s-au întâmplat progrese în această privință, dar nu putem fi mulțumiți. Odată cu începerea sezonului rece, calitatea aerului se înrăutățește semnificativ în orașele mari. Din cauza sistemelor proprii de termoficare crește în aer numărul particulelor în suspensie. Calitatea aerului este afectată și de parcul auto învechit dar și de creșterea emisiilor CO2 a autovehiculelor care nu sunt prietenoase cu mediul”, a transmis ministrul.

Tanczos Barna a avut o videoconferință cu primarii orașelor mari, în cadrul căreia s-a discutat despre realizările pe acest subiect, cu scopul de a aplica bunele practici în mai multe regiuni în vederea reducerii emisiilor CO2.

Regret că în cele mai multe orașe din țară primarii au implementat prea puține măsuri pentru a reduce nivelul de poluare a aerului”, a completat acesta.

Cluj-Napoca, un exemplu bun pentru alte orașe

Barna a dat exemplul bun al municipiului Cluj-Napoca unde au fost aplicate mai multe măsuri pentru îmbunătăţirea calităţii aerului din oraş: reducerea numărului de benzi de circulaţie din zona centrală şi înlocuirea acestora cu linii de transport în comun sau pistă de biciclete, achiziţia de mijloace de transport public electrice, reducerea cu 50% a taxelor pentru clădirile verzi, peste 200 de hectare de parcuri care sunt în diverse faze de finanţare şi realizare. 

Deşi Bucureştiul este unul dintre marile oraşe în care s-au introdus mai puţine măsuri pentru îmbunătăţirea calităţii aerului, sunt convins că municipalitatea va acţiona cât mai curând pentru remedierea situaţiei. Dacă nu va face acest lucru România, şi implicit capitala nu va putea evita sancţiunile Comisiei Europene”, a mai transmis ministrul.

Acesta a precizat că, în acest an, ministerul a pus în funcţiune anul acesta 14 staţii care monitorizează calitatea aerului, am achiziţionat 30 de senzori şi 4 instalaţii mobile pentru a măsura calitatea aerului.

Însă tehnologia nu e de ajuns, trebuie să întărim cadrul legal şi trebuie să aplicăm sancţiuni mai severe în vederea reducerii efectului aerului poluat asupra sănătăţii oamenilor şi asupra mediului”, a mai transmis ministrul Mediului.

Comentarii Facebook