Ministrul Sănătății: Spitalul Clinic Județean este o rușine! În 3 ani facem măcar fundația Spitalului Regional de Urgență Cluj


Spitalul Regional de Urgență Cluj va avea fundația făcută până în 2024, promite Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

Spitalul Regional de Urgență Cluj va avea fundația pusă până în 2024

Până în 2024 vom avea fundaţiile – pot să promit – cele trei spitale regionale, şi nu numai fundaţiile ci vor fi... La Craiova, la Iaşi şi la Cluj şi pe lângă asta trebuie să începem spitale în Bucureşti, trebuie să începem spitale la Timişoara, la Braşov, la Sibiu. Sunt locuri în care infrastructura spitalicească este pur şi simplu o ruşine. Dacă vă uitaţi la un oraş precum Clujul, e o ruşine Spitalul Judeţean de acolo, Braşov – e criminal ce se întâmplă acolo. Deci lucrurile astea trebuie să funcţioneze”, a declarat ministrul Sănătăţii într-o emisiune difuzată duminică de Prima Tv.

Spitalul Regional de Urgență Cluj trebuia să aibă studiul de fezabilitate din 2017

În momentul acesta avem studiile de fezabilitate pentru cele trei spitale regionale: Iaşi, Cluj şi Craiova. E un lucru care ar fi trebuit, conform contactului, să se întâmple până la sfârşitul anului 2017. Din păcate, ceea ce trebuia să se întâmple într-un an s-a întâmplat în patru ani. De asemenea, ministrul Tătaru a pornit la sfârşitul anului 2019 o licitaţie pentru proiectul tehnic din păcate, nu a fost finalizată şi asta este ceea ce trebuie să fac eu acum şi grăbesc lucrurile astea împreună cu echipa mea”, a adăugat ministrul Sănătăţii.

Primul lucru pe care l-a făcut Vlad Voiculescu când a ajuns ministru a fost să îl demită pe directorul Spitalului Clinic Județean Cluj, Petru Șușcă.

In legătura cu unele comentarii referitoare la “lipsa fondurilor” pentru noile spitale regionale de la Cluj, Iasi si Craiova, as vrea sa fac unele precizări:

Construcția celor trei spitale regionale a fost prevăzută, cu sumele aferente parcate in Bugetul Uniunii Europene, in cadrul Programului Operațional Regional (POR), care a fost negociat și semnat din partea Guvernului României de către Victor Ponta, iar din partea Comisiei Europene de către mine, in calitate de Comisar European pentru Politica Regionala. 

Termenul de realizare a acestor spitale era 2023. Între timp, s-a obținut din partea Comisiei Europene posibilitatea folosirii fondurilor europene din Bugetul 2021-2027, deși rata de absorbție pentru perioada 2014-2020 este sub 50 % in cazul României. Adică miliarde de euro care stau și așteaptă sa fie cheltuiți. 

Știți foarte bine insistenta mea de a realiza cât mai rapid aceste spitale atât de necesare. 

La ora actuala, cu mari întârzieri, documentația pentru spitalele de la Cluj, Iasi și Craiova este acum completa: studii de fezabilitate efectuate, amplasamente aprobate, finanțările aferente aprobate. In noiembrie 2020, Comisia Europeana a aprobat inclusiv contractele de finanţare din fonduri europene pentru construirea a trei spitale regionale – Iaşi, Cluj şi Craiova. Deci, de acum înainte, implementarea este suta la suta in responsabilitatea autorităților naționale și locale. 

Guvernul ar trebui sa demareze urgent ultima etapa necesară realizarii spitalelor de la Iasi, Cluj și Craiova: organizarea licitațiilor și demararea construcțiilor. 

2024 pentru realizarea fundațiilor mi se pare un termen mult prea îndepărtat, având in vedere parcurgerea deja a celor mai grele etape. 

Așa cum spuneam, in opinia mea, realizarea spitalelor regionale ar trebui sa devină o urgenta naționala”, a comentat Comisarul european pentru dezvoltare regională Corina Creţu.

Comentarii Facebook