Ministrul Sanatatii va creste salariile medicilor de familie
Ministrul Sanatatii, Ritli Ladislau, vrea sa creasca veniturile medicilor de familie cu aproximativ 15 la suta a sumelor acordate pentru fiecare persoana inscrisa pe lista acestora.
"Purtam discutii pentru cresterea valorii punctului per capital la medicii de familie, in limitele bugetare. Ar fi vorba despre o crestere de 15 la suta a valorii punctului acordat medicilor de familie pentru fiecare persoana inscrisa pe listele lor", a declarat, joi, ministrul Sanatatii, Ritli Ladislau.
De asemenea, Ritli Ladislau sustine ideea potrivit careia bolnavii cronici pot beneficia de medicamente compensate chiar daca nu au fost programati, propunere care se regaseste in proiectul privind Normele Contractului cadru pe 2012 privind acordarea asistentei medicale.
"Pana in prezent, pacientii cronici care nu reuseau sa se prezinte in cabinetul medicului de familie la data programata si care refuzau reprogramarea din diverse ratiuni erau nevoiti sa plateasca contravaloarea serviciilor medicale si nu puteau beneficia de prescriptii medicale in regim compensat. Am solicitat reprezentantilor Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) sa modifice aceasta prevedere, astfel incat pacientii cronici sa poata beneficia de medicamente compensate chiar in lipsa unei programari", a spus ministrul Sanatatii.
In aceste situatii, medicii de familie nu vor elibera bilete de trimitere sau prescriptii medicale utilizate in sistemul de asigurari sociale de sanatate si decontate de casele de asigurari de sanatate, potrivit Mediafax.
Prin exceptie de la aceasta prevedere, medicii de familie vor putea elibera prescriptii medicale utilizate in sistemul de asigurari sociale de sanatate si decontate de casele de asigurari de sanatate numai pentru asiguratii cu boli cronice de pe listele proprii pentru tratamentul respectivelor afectiuni cronice, potrivit proiectului de ordin al CNAS.
"Bolnavul cronic primeste tratament odata la trei luni, este greu de crezut ca in acest interval nu poate fi programat. Daca insa pacientul cronic care nu este urgenta vrea sa fie consultat fara programare, atunci va plati consultatia. Contravaloarea acestui servicu va fi stabilita de catre medicii de familie sau de catre specialisti", a declarat ieri, pentru Mediafax directorul general al CNAS, Dorin Ionescu.
0 Comentarii