Miercuri 25 Decembrie

Mircia Giurgiu cere modernizarea arestului IPJ Cluj. Politistii sustin ca cei arestati nu au toaleta si celulele nu au geamuri


Deputatul independent, Mircia Giurgiu, solicita modernizarea arestului IPJ Cluj, unde sunt cele mai groaznice conditii din intreaga tara. 

"Aceste conditii amintesc de securitatea de pe vremea comunismului. Astfel, camerele cele mai mari au opt metri patrati si sunt cu patru paturi, cate doua suprapuse. Intre paturi exista cativa centimetri, abia cat sa stea un om in picioare. Baie nu exista, iar daca noaptea persoana aflata in arest trebuie sa isi faca nevoile fiziologice, este obligata sa faca la tineta, o galeata infecta, cu toti ceilalti de fata. Despre apa nici nu poate fi vorba. Peste zi, daca are nevoie la toaleta, se bate in usa de la celula, iar daca gardienii au timp si vor, te duc, daca nu, iar la tineta", a declarat Mircia Giurgiu.

Arestul Politiei Cluj se afla la subsolul cladirii in care functioneaza institutia, are 23 de camere si o capacitate de 65 de locuri.
"Usile de la celule sunt din lemn, exact ca in 1938, cand in cladire functiona Siguranta Statului. Nu exista toalete in camere, iar alte conditii intalnite in alte inchisori, ventilatie sau televizor. Totul este facut pentru ca omul sa clacheze psihic, incet da sigur. Nu ai loc sa te misti, trebuie sa stai toata ziua intins in pat. Lenjeria de pat este rupta si nu se spala cu lunile pentru ca masina de spalat a inchisorii este defecta de mai bine de un an, iar dejectiile sistemului de canalizare refuleaza frecvent, reteaua fiind extrem de veche", a mai spus Giurgiu, care ii cere premierului Emil Boc sa ia in considerare alocarea de fonduri pentru modernizarea arestului.

Sindicatul National al Agentilor de Politie din Romania a aratat intr-un memoriu realizat in decembrie 2010 care sunt problemele din arestul IPJ Cluj.

Acestia avertizeaza ca "au fost inchise definitiv aresturile de la politia Oras Huedin; Pol. Mun. Gherla; Pol Mun.Dej, intrucat  numarul persoanelor incarcerate in aceste aresturi incepand cu anul 2006 s-a redus si acestea nu mai corespundeau din punct de vedere al  asigurarii minimului de conditii prevazute de normele europene in materie. De asemenea, este inchis temporar arestul de la Politia mun. Turda (arest dat in functiune in luna august 2004 fiind amenajat si dotat conform  normelor in vigoare) intrucat, incepand cu anul 2007 s-a redus foarte mult nr. persoanelor incarcerate in acest arest astfel ca nu s-a mai putut asigura hrana acestora. (...) La arestul de la resedinta inspectoratului, camerele de detinere nu sunt prevazute cu grupuri sanitare in interior. Acest fapt determina angrenarea agentilor constant in scoaterea arestatilor din camere de mai multe ori pe zi, pentru satisfacerea necesitatilor fiziologice, fiind obligati sa-i supravegheze la grupurile sanitare aproximativ 80% din  timp; acest aspect ingreuneaza  aplicarea tuturor masurilor stabilite prin consemnele speciale (ex.la data de 13.03.2010 era instituit consemn special fata de patru arestati preventiv). Nu exista posibilitatea asigurarii unui iluminat natural in camerele de cazare, nu exista ferestre exterioare, iluminatul fiind in exclusivitate artificial. Aerisirea in camerelor de detentie se face printr-o plasa de sarma, protejata cu un grilaj din lemn, montate deasupra usilor de acces", se arata in memoriul Sindicatului.

"In schema de personal a C.R.A.P nu sunt prevazute functii de ingrijior (curatenie ,spalarea veselei etc.) si de distribuire a hranei la arestati. In prezent curatenia in C.R.A.P., spalarea veselei si distribuirea hranei este asigurata cu un singur angajat-personal civil detasat de la alta structura. Acesta insa nu poate asigura singur, in conditii optime, toate actvitatile mai sus mentionate avand in vedere numarul foarte mare de persoane incarcerate, suprafata mare a arestului. (...) Lucratorii din cadrul C.R.A.P., executa serviciul in conditii improprii, intrucat amplasarea la demisol a acestor spatii, intr-o cladire neizolata, neventilata corespunzator, cu emanatii permanente de mirosuri de la reteaua de canalizare, cu o umiditate ridicata, cu infiltratii de apa care au dus la aparitia fenomenului de igrasie si mucegai, nu asigura o calitate corespunzatoarea a aerului. In permanenta acestia sunt expusi la contactarea de boli - cum ar fi TBC - intrucat majoritatea persoanelor incarcerate in arest, care sufera de TBC activ sau alte boli de acest gen  nu comunica medicului afectiunile de care sufera pentru a evita astfel transferul in Penitenciare Spital situate la distante mari, unde sunt vizitati foarte rar sau de loc de catre apartinatori", se mai arata in documentul citat.

 

Problemele din arestul IPJ Cluj au fost supuse periodic dezbaterii publice, dar au revenit pe tapet, dupa arestarea primarului Sorin Apostu.

 

Citeste mai jos despre acest subiect...

Primarul Sorin Apostu, inchis in "Bastilia" de la IPJ Cluj! Nici politistii nu mai suporta condiile din arest. Vezi de ce

Comentarii Facebook