Duminica 22 Decembrie

Moaștele Sfintei Tereza a pruncului Iisus la Cluj, în Catedrala ”Schimbarea la față”

 

Două mici ostensorii cu moaşte ale Sfintei Tereza de Lisieux şi ale Fericiţilor ei părinţi, Louis Martin şi Marie Zelie Guerin, vor fi aduse de către două surori din Comunitatea Fericirilor, la sfârşitul săptămânii, între 24-26 noiembrie la Catedrala Schimbarea la față.

 

Moaștele sunt aduse din Lisieux - Franţa la Catedrala greco-catolică din Cluj-Napoca, de pe Bulevardul Eroilor nr. 10.

 

Pr. Anton Crişan, consilier eparhial şi rector al catedralei ”Schimbarea la față”, a facilitat venirea acestor ”preţioase relicve ale unei familii sfinte” şi în Catedrala din Cluj-Napoca, ”pentru a oferi credincioşilor un nou prilej de rugăciune şi întărire în credinţă acum, în timpul Postului Crăciunului, cu atât mai mult cu cât în Biserica Catolică a început de curând Anul Credinţei, an în care reprezentanţii Eparhiei greco-catolice de Cluj-Gherla au ales să pună în centrul preocupărilor pastorale: Familia, ca şi leagăn al credinţei”.    

 

Programul venerării moaştelor începe sâmbătă, 24 noiembrie, la ora 17.00, când Sora Teofilia, călugăriţă la Lisieux, va face o prezentare a Sfintei Tereza.

 

Moaştele vor rămâne expuse şi duminică, în catedrală desfăşurându-se programul obişnuit duminical (cu celebrarea Sfintelor Liturghii de la orele 8.30, 10.30 şi 18.00), iar de la ora 12.30, credincioşii vor putea venera moaştele sfinte. 

 

Venerarea moaştelor va continua şi luni de la ora 10.15 (după celebrarea liturgică de la ora 9.00), după care cele două ostensorii vor porni mai departe, pentru a răspândi cât mai mult ”ploaia de trandafiri” - darurile spirituale pe care Sfânta Tereza a promis că le va mijloci, după moartea ei, pe toată suprafaţa pământului.          

 

Sfânta Tereza de Lisieux s-a născut la 2 ian. 1873, iar în 1888 a intrat într-o mănăstire carmelitană din Lisieux sub numele de sora Tereza a Pruncului Isus. Aici ea a petrecut 9 ani, până în anul 1897, când a intrat în viaţa veşnică, la vârsta de numai 24 de ani. 

 

La 19 aprilie 1923, ea a fost beatificată de Papa Pius al XI-lea şi canonozată la 17 mai 1925. În 1944, Papa Pius al XII-lea o numeşte pe Sfânta Tereza, „a doua patroană a Franţei”, împreună cu Sf. Ioana d’Arc. La 19 octombrie 1997, prin Scrisoarea apostolică Divini Amoris Scientia („Ştiinţa Iubirii Divine”), Papa Ioan-Paul al II-lea a declarat-o Doctor al Bisericii, fiind a treia femeie care poartă acest titlu, alături de Sf. Tereza de Avila şi Sf. Ecaterina de Siena. 

Comentarii Facebook