Modificare importantă în noul Cod Rutier. Şoferii pot contesta hotărârile judecătoreşti


Potrivit noului Cod Rutier caree intră în  vigoare în ianuarie, şoferii pot contesta hotărârea judecătorească de soluţuionare a plângerii împotriva amenzii.

Până în prezent o astfel de hotărâre judecătorească era definitivă şi ervocabilă, astfel că aceasta nu mai puteea fi contestată de către conducătorii auto. Noua regulă a fost introdusă de Guvern printr-o ordonanţă de urgenţă.

"Modificările aprobate de Guvern au fost determinate de decizia Curţii Constituţionale din 15 mai 2012, prin care s-a admis excepţia de neconstituţionalitate a alin. 3(1) al art. 118 din Codul rutier, care stabileşte că hotărârea judecătorească privind plângerea împotriva procesului-verbal de contravenţie (în domeniul rutier) este definitivă şi irevocabilă. Practic, prin decizia Curţii Constituţionale şi prin modificările adoptate în acest sens de Guvern, se dă dreptul conducătorilor auto să conteste hotărârea judecătoarească prin care se soluţionează plângerile pe care le depun împotriva proceselor verbale de constatare a contravenţiilor rutiere", potrivit unui comunicat al Guvernului.

Conducătorii auto vor avea o dată cu aplicarea noului Cod Rutier, o cale de recurs împotriva hotărârilor judecătoreşti prin care instanţa soluţionează plângerile împotriva procesului verbal de constatare a contravenţiilor de circulaţie.

"Una dintre ele (N.R- schimbări) este foarte importantă şi ea va relua practic nişte articole din Legislaţie plecând de la decizia 500 a Curţii Constituţionale care a declarat neconstituţional un articol din Legea 202 privind Mica reformă in Justiţie ¬ respectiv aşa cum prevedea 202 iniţial faptul că nu mai ai dreptul la recurs. Acum, practic s-a revenit şi sigur că toate documentele subsecvente vor trebui readuse la situaţia, să spunem, iniţială. Şi plecând de aici, vă daţi seama că şi în ceea ce înseamna suspendarea dreptului de a conduce se va prelungi perioada de solţionare de către instanţă a unei astfel de situaţii. Dacă instanţa va stabili că este temeinică, persoana respectivă va avea dreptul la un recurs, care recurs va fi reprogramat la o data anterioară. Şi tot asa, iată că vom merge pe acest principiu, care sigur respectă drepturile omului. Dar, în planul siguranţei rutiere are imediat repercusiuni" declara Lucian Diniţă, şeful Direcţiei Rutiere, potrivit Mediafax.

Comentarii Facebook