Duminica 22 Decembrie

Modificări în Codul Rutier: Ce pățesc șoferii care se urcă băuți la volan


De acum înainte, șoferii care for fi prinși la volan sub influența băuturilor alcoolice vor avea permisul suspendat o jumătate de an și vor primi o amendă prevăzută la clasa a V-a de sancțiuni (21-50 de puncte-amendă) dacă sunt la prima abatere de acest gen, în cazul în care fapta nu constituie infracțiune, potrivit proiectului noului Cod rutier postat pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne.

"Constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a V-a de sancțiuni și cu aplicarea sancțiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 180 de zile săvârșirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a uneia din următoarele fapte: (...) conducerea unui autovehicul sau tramvai de către o persoană aflată sub influența băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracțiune", se arată în actul normativ postat pe site-ul MAI.

Dacă șoferul aflat în stare de ebrietate a produs un accident din care au rezultat pagube materiale, fără ca fapta să constituie infracțiune, acesta va primi o amendă încadrată la clasa a VI-a de sancțiuni (51-120 puncte-amendă) și i se va lua permisul pentru un an.

"Constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a VI-a de sancțiuni și cu aplicarea sancțiunii contravenționale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de un an, săvârșirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a uneia dintre faptele prevăzute la art.105 alin.(2) literele a) și d) dacă au avut ca urmare producerea unui accident de circulație soldat numai cu pagube materiale", prevede proiectul MAI.

Dacă șoferul comite aceeași abatere într-un interval de trei ani de când și-a recuperat permisul, sancțiunile se majorează, iar acesta va rămâne fără permis timp de un an dacă a fost prins la volan în stare de ebrietate și doi ani dacă a produs un accident din care au rezultat pagube materiale.

"În cazul în care conducătorul de autovehicul sau tramvai săvârșește, într-un interval de 3 ani de la data expirării ultimei perioade de suspendare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule aplicată pentru săvârșirea uneia din faptele prevăzute la art. 100 alin. (3), art. 101 alin. (3), art. 102 alin. (3), art. 105 alin. (2) și art. 105 alin. (1) și (2), o nouă faptă de același fel, perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule se majorează cu echivalentul perioadei de suspendare prevăzută pentru fapta respectivă", se arată în proiectul actului normativ.

Clasele de amenzi au fost modificate, astfel încât clasa I prevede 2 sau 3 puncte-amendă; clasa a II-a—4 sau 5 puncte-amendă; clasa a III-a—de la 6 la 8 puncte-amendă; clasa a IV-a—de la 9 la 20 puncte-amendă; clasa a V-a—de la 21 la 50 puncte-amendă și clasa a VI-a—de la 51 la 120 puncte-amendă.

Comentarii Facebook