Duminica 8 Septembrie

Modificările aduse de OUG 84, explicate de către Poliția Cluj șoferilor. În ce condiții se repetă alcooltestul și în cât timp ajung rezultatele-VIDEO


Ordonanță de Urgență nr. 84, care prevede retragerea permisului de conducere a șoferilor care refuză testarea cu aparatul drugtest, a fost pe larg dezbătută și criticată de către oamenii din toată România. 

În urma unei petiții, care la ora actuală a adunat aproape 200.000 de semnături, OUG 84 a suferit anumite modificări. Inspectoratul de Poliție Județean Cluj a organizat o acțiune pentru informarea participanților la trafic cu privire la noile modificări în domeniul legislației rutiere și creșterea siguranței rutiere. 

,,O să povestim pe scurt despre noile modificări. Aici ne referim în special la conducătorii auto care sunt depistați și li se solicită să fie testați cu aparatul etilotest sau drugtest. La testarea cu alcooltest, dacă rezultă o valoare până în 0,10 în aerul expirat, conducătorul auto poate să solicite o retestare după 15 minute, nu mai târziu de 20 de minute, iar după rezultatul celei de a doua testări, se ia rezultatul celei mai mici valori. Dacă valoarea este peste 0,40, suntem la fel ca în situația anterioară. Mai exact, în cadrul infracțiunii de conducere a unui vehicul pe drumurile publice sub influența băuturilor alcoolice,” a povestit comisarul de poliție, Bogdan Tomososchi.

WhatsApp Image 2024-07-17 at 12.37.51.jpeg

Una dintre criticile aduse către OUG 84 au fost rezultatele testelor care nu ajung destul de rapid, în anumite cazuri procesul lungindu-se pe mai multe luni. Mai mult decât atât, laboratoarele Poliției Române ar fi primit cale liberă la testarea directă. Modificările au fost făcute astfel încât: ,,Persoanele care nu pot sau refuză să efectueze testul, vor trebui să se supună colectării mostrelor biologice, se retrage permisul de conducere, iar în termen de 72 de ore, medicina legală trebuie să pună la dispoziție rezultatul propriu. Dacă ei nu se încadrează în acest termen, după 72 de ore, conducătorul auto primește înapoi permisul și i se validează dreptul de a conduce. Apoi așteptăm până la primirea rezultatelor,” a mai explicat polițistul rutier  Bogdan Tomososchi.

Ordonanța de Urgență nr. 84 a fost adoptată la data de 28 iunie și publicată în Monitorul Oficial. Actul normativ introduce noi reguli pentru verificarea consumului de alcool și substanțe psihoactive la volan. 

,,Orice persoană testată cu un mijloc tehnic certificat, care nu are obligația de a se supune recoltării mostrelor biologice, poate solicita polițistului rutier să i se recolteze probe biologice, în cadrul instituțiilor medicale competente, în vederea stabilirii îmbibației de alcool în sânge.'', transmite IPJ Cluj.


Comentarii Facebook