Duminica 22 Decembrie

Momente de panică pentru o mămică din Cluj. Ce a înghițit fetița sa: „Medicii au zis că a coborât de stomac”


O fetiță din Cluj a ajuns la spital după ce a înghițit o baterie de ceas. Mama copilului spune că medicii i-au recomandat să aștepte până aceasta va elimina singură bateria. Femeia însă este panicată și le-a întrebat pe alte mămici dacă au trecut prin experiențe similare. 

Bună mămici, fetița mea a înghițit o baterie de ceas micuță, suntem internate sub supraveghere medicală, i-a făcut raza și au zis ca a coborât de stomac și trebuie să stăm până elimină bateria, ați trecut prin asta? Cum s-a terminat totul? Cât ați stat în spital?”, a transmis clujeanca.

Deși părea inițial o situație ieșită din comun se pare că mai multe mămici din Cluj au trecut prin experiențe similare.

„Fii puternică! Fetița noastra a înghițit verigheta și a eliminat-o prin scaun într-o săptămână, am fost la chirurgie la 2-3 zile să vedem cât a coborât, au fost niște zile foarte stresante, dar a trecut.”; „Cel mai sigur o să o elimine prin scaun dacă deja o ajuns în stomac, știu un asemenea caz și după ce elimină o să puteți merge acasă, multă sănătate.”; 

Băiatul meu a înghițit o cheiță de lacăt și a eliminat-o prin scaun. Dar, a fost cineva cu o fetiță tot așa a înghițit o baterie mica, și zicea că bateria îi puțin mai periculoasă pentru copii. Dar a decurs totul foarte bine. Doamne ajută!”

„Băiatul meu a înghițit acum vreo 2-3 ani, 3 monede de un bănuț. Singurul său disconfort a fost că l-a jenat pe gât, de la ele. În ziua 3 le-am găsit în scaun. Nu am fost cu el la spital deloc, doar l-am pus să facă la oliță și am căutat la fiecare scaun cu răbdare. Nu cred că e cazul să vă stresați deloc”, au relatat mămicile ca să o încurajeze pe clujeancă.

Copilul a înghiţit un obiect. Cum procedăm?

Multe dintre accidentele domestice din rândul copiilor mici au loc atunci când nu sunt supravegheați. Desigur, sunt și situații când, deși supravegheat, este nevoie de un foarte scurt moment de neatenție pentru a i se întâmpla ceva mai puțin plăcut.

Majoritatea obiectelor înghițite vor fi eliminate în scaun una sau două zile mai târziu. Va fi suficient să monitorizați scaunul timp de câteva zile, dar uneori poate dura mai mult eliminarea obiectului. Cum procedăm atunci când un copil a înghițit un obiect care reprezintă un pericol (s-a blocat în esofag, de exemplu)? În cazul în care copilul și-a pierdut conștiența, nemaifiind capabil să reacționeze la stimuli, comenzi, atingere, ori prezintă semne de detresă respiratorie – respirație dificilă sau oprită, piele palidă/ albastră, sufocare – sunăm la urgențe sau îl transportăm spre cel mai apropiat centru de ajutor. De asemenea, dacă vomită, are dureri sau prezintă altă simptome după ce a înghițit un obiect care nu este de mâncare, mergem la medic.

Comentarii Facebook