Monopost de Formula 1, construit la Universitatea Tehnică Cluj - FOTO
O mașină de Formula 1 a fost construită de inginerii de la Universitatea Tehnică, la Departamentul Ingineria Fabricației, alături de studenți.
”Această mașină de Formula 1 pleacă de la noi în Germania, i se pune motorul și va fi testată în tunele aerodinamice. Va avea teste pe pistă și în final se va alege un model din cele 4. Poate va fi cea fabricată de noi sau poate nu. Oricum este o performață pentru noi că a reușit să asamblăm corect o mașină de Formula 1, să fabricăm multe din piesele componente și să le asamblăm”, a explicat șeful departamentului TCM Ingineria Fabricației din Universitatea Tehnică Cluj, Nicolae Bâlc.
Firma germană care a comandat patru bolizi de Formula 1, în patru centre universitare diferite. Un astfel de monopost a fost construit la Cluj. ”Această mașină de Formula 1 nu are elemente metalice, nu are un șasiu metalic, nu are lonjeroane din oțel. Tot scheletul mașinii e pe stuctură de fibrp de carbon. Doi bărbați pot ridica sus toată mașina. Roțile sunt cele mai grele”, a mai explicat Nicolae Bâlc.
Caroseria monopostului este realizată din fibră de carbon. ”Zona în care stă pilotul are o structură sandwich. În interior este un fagure de aluminiu acoperit de fibră de carbon, care asigură protecția pilotlui. Botul monopostului are o structură similară, fiind primul care absoarbe șocul în cazul unui impact”, a explicat și Paul Bere, cercetător la Departamentul Ingineria Fabricației.
Motorul monopostului va fi amplasat în Germania, urmând ca bolidul de Formula 1 să fie testat, putând chiar să ajungă să concureze în circuitele profesioniste.
8 Comentarii
Da bine ca, acum 4 ani cand am terminat eu daca propuneam spre discutie chestii de genu eram luat de visator si voi tot la dacii si tractoare erati...v-ati mai emancipat se pare dar baiul este ca tot nu ati dus pana la capat proiectul...
Fain!
Raspunsul e chiar simplu. Studentii de la sectia de autovehicule, sau AR, se ocupa in mare parte de motoare, functionalitatea acesta si de genul. Cei de la TCM au mai multe cunostiinte in domeniul de stiinta materialelor, si aplicarea acestora in diverse domenii (precum exemplul de fata). Asa ca, dupa cum spunea un profesor de la UTCN: Inginerii sunt… Citeste mai departe
Felicitari echipei departamentului TCM Ingineria Fabricației din Universitatea Tehnică Cluj, si dl. Ing.Nicolae Bâlc pentru frumoasa performanta. Mult succes pentru desemnarea proiectului invingator si alegerea monopostului de catre firma germana !!!
TCM este sctia a UTCN
Flicitari domnilor !
Dar am si eu o curiozitate. Din cate stiu in UTCN exista si o sectie de autovehicule. Oare nu s-ar putea face o colaborare cu TCM pentru o dezvoltare viitoare ?
Bravo
Tot respectul!