Duminica 17 Noiembrie

Mortalitatea infantilă, în creștere la Cluj. Ce anunță Direcția de Sănătate Publică


Direcția de  Sănătate Publică (DSP) Cluj a publicat un raport care arată că mortalitatea infantilă din județ a crescut anul trecut faţă de 2017, iar majoritatea deceselor s-au înregistrat în rândul casnicelor. 

Totodată, avortul la cerere reprezintă mai mult de jumătate din totalul întreruperilor de sarcină.

În 2018 vorbim de 38 decese infantile (o rată a mortalităţii infantile de 5,41 decese 0-1 an la 1.000 născuţi vii) faţă de 2017 când s-au înregistrat 34 decese, cu o rată de 4,71% (principalele cauze de deces – perinatale, anomalii congenitale, afecţiuni respiratorii). Majoritatea deceselor s-au înregistrat în rândul casnicelor. Această situaţie demonstrează că nu lipsa de timp, ci mai degrabă lipsa de pregătire şi de educaţie în domeniu au influenţat decesele infantile şi lipsa de preocupare serioasă a familiilor pentru sănătatea propriilor copii şi nu în ultimul rând adresabilitatea tardivă la medic”, se arată în comunicat.

În ceea ce priveşte mortalitatea primei copilării (1-4 ani), s-au înregistrat 6 decese, în scădere faţă de anul 2014. Cauzele medicale care au determinat aceste decese sunt boli ale sistemului nervos şi ale organelor de simţ, boli ale aparatului respirator (pneumonii), anomalii congenitale, accidente, traumatisme, otrăviri. De asemenea, conform raportului, numărul întreruperilor de sarcină (2.026) a fost în scădere cu 33,42% comparativ cu anul 2014 (2.703 întreruperi de sarcină), iar avorturile la cerere reprezintă aproximativ 62% din totalul întreruperilor de sarcină.

Au fost luate în evidenţă 4.121 gravide cu 5,39% mai multe decât în anul 2014. Analizând repartiţia gravidelor nou depistate pe grupe de vârstă se constată că cel mai mare procent, respectiv 36.82%, se încadrează la grupa de vârstă 25-29 ani (31,35%), urmată de grupa de vârstă 30—34 ani şi 35-39 ani (13,65%)”, mai transmite DSP.

Direcţia de Sănătate Publică mai spune că prevalenţa bolilor cronice este ridicată în judeţul Cluj, în general peste media naţională, pentru diabet zaharat, tumori, bolile aparatului circulator şi boli psihice

Documentul mai arată că ”în urma elaborării analizei stării de sănătate a populaţiei judeţului Cluj s-au identificat următoarele probleme majore de sănătate publică: îmbătrânirea demografică a populaţiei (populaţia vârstnică de peste 65 de ani aflată în continuă creştere ridică probleme importante de morbiditate şi asistenţă medicală); prevalenţa bolilor cronice este ridicată în judeţul Cluj, în general peste media naţională, pentru diabet zaharat, tumori, bolile aparatului circulator şi boli psihice. Mortalitatea generală este în creştere faţă de anul anterior (înregistrează o rată de 10 decese la 1.000 de locuitori reprezentând 7.923 decese faţă de 7.122 decese în 2017)”.

Comentarii Facebook