Duminica 22 Decembrie

Muzeul de Transport Public Cluj ar putea prinde viață prin proiectul de Bugetare Participativă


Clujul ar putea avea un Muzeu de Transport Public, în care doritorii vor putea să vadă cum arătau autobuzele și troleibuzele aflate de-a lungul anilor în exploatare la Cluj. 

Ideea s-a conturat in 2017, in speranta valorificarii mijloacelor de transport retrase recent si a spatiului detinut de CTP in centrul orasului. Proiecte similare sunt in curs de finalizare in Iasi si Timisoara si in stadiu incipient in Bucuresti. Pentru atragerea atentiei autoritatilor locale s-au strans semnaturi prin intermediul unei petitii, iar pagina de Facebook a trecut de 2500 de urmaritori”, precizează inițiatorii petiției. 

Municipiul Cluj-Napoca are un istoric consistent în operarea transportului public.

Prima rețea de tramvaie a fost operată în 1898, încă de pe vremea imperiului Austro-Ungar, cu tramvaie cu aburi, iar exploatarea rețelei de troleibuze a debutat în 1957 cu vehicule de producție autohtonă.

În momentul de față, municipiul Cluj-Napoca deține printre ultimele vehicule DAC-ROCAR fabricate in capitală, iar conservarea și expunerea lor, alături de alte exponate specifice ar fi prielnică valorificării patrimoniului istoric-cultural al municipiului.

Prezentarea exponatelor din domeniu ar avea o mare valoare pentru patrimoniul turistic al orașului, atrăgând numeroși pasionați de transport public atât din țară, cât și din străinătate precum și aducând un plus de însemnătate cultural-istorică inginerească generațiilor viitoare”, mai spun cei care au inițiat proiectul.

Numeroase grupuri de pasionați de transport public din lume vizitează cu interes astfel de obiective, iar orașe precum Sydney, Melbourne, Haarlem, Viena, Beuxelles, Berlin, Gothenburg, Praga, San Francisco, Basel sau Luxemburg și-au valorificat patrimoniul local conex transportului public incluzând următoarele muzee în circuitul tursitic local.

Comentarii Facebook