Neglijență NERUȘINATĂ a medicilor. O fetiţă de 14 ani a ajuns la Cluj cu septicemie la gât. Medicul de familie o trimisese să stea acasă la căldură
O fetiţă de 14 ani din judeţul Bistriţa-Năsăud a fost internată, joi, la Clinica de Chirurgie Maxilo-Facială din Cluj-Napoca în stare gravă, toxico-septică.
Medicul de familie a diagnosticat-o cu câteva zile în urmă cu oreion şi a trimis-o acasă să stea "la căldură"
Teofil Lung, şeful Clinicii de Chirurgie Maxilo-Facială din Cluj-Napoca, a declarat, vineri, că fetiţa a fost operată. Necroza care i-a cuprins pieptul şi gâtul a fost curăţată. "Avem internată la clinica noastră o fetiţă de 14 ani din judeţul Bistriţa-Năsăud, Andreea, adusă de urgenţă într-o stare toxico-septică avansată în urma unei supuraţii plecată de la un dinte şi care a fost diagnosticată iniţial ca oreion de medicul de familie. A fost trimisă acasă să stea la căldură iar starea ei s-a agravat şi i s-a indicat antibiotic. A ajuns la noi şi am deschis-o, toată zona gâtului şi pieptului era necrozată, o tromboză foarte avansată, diagnosticul fiind fasciită necrozantă superficială a gâtului şi toracelui superior. Aceste situaţii sunt foarte grave care pot duce la exitus, la deces", a spus Lungu.
Şeful clinicii a vrut să atragă şi atenţia asupra modului în care medicii pun diagnostice eronate şi prescriu tratamente medicamentoas cu antibiotice. "Vreau să atrag atenţia colegilor la diagnosticele puse, pentru că în acest caz este un diagnostic eronat, dar şi la modul de prescriere a antibioticelor, pentru că antibioticul este activ în orice supuraţie doar în prima fază, maximum o zi, după care este nevoie, obligatoriu, de incizie şi drenaj pentru evacuarea zonei", a adăugat Lungu.
Acesta a mai precizat că "deschiderea largă şi oxigenarea este de mare ajutor, pentru că salvează" în cazul supuraţiilor produse de flora anaerobă, care se dezvoltă în lipsa oxigenului, şi care sunt grave şi produc necroze şi tromboze venoase şi ale ţesuturilor. "Dacă nu se face acest lucru, toate cazurile se pierd. Fetiţa are acum şanse bune de recuperare, există însă o stare septică. Încercăm să facem tot ceea ce trebuie pentru ea, este controlată o dată la fiecare două ore iar zonele necrotice i le excizăm şi oxigenăm ţesuturile. I se administrează şi antibiotic dar pe cale venoasă. Pieptul fetiţei este desfăcut iar gâtul este negru, dar a început să apară vascularizaţia, ceea ce înseamnă că necroza nu mai merge în profunzime. Pericolul era să intre în plămâni şi de a prinde pericardul şi rinichii şi murea de insuficienţă renală sau respiratorie sau din cauza unei diseminări embolice generale. Este o stare toxico-septică foarte gravă cauzată de un streptococ care se dezvoltă în lipsa aerului", a precizat şeful Clinicii de Chirurgie Maxilo-Facială Cluj-Napoca.
Mama Andreei a povestit că fetiţa s-a plâns iniţial de o durere de măsea, săptămâna trecută. Apoi i-a apărut o umflătură la maxilarul stâng. Medicul de familie din comuna Livezile, judeţul Bistriţa-Năsăud, a consultat-o şi i-a pus diagnosticul oreion şi i-a recomandat să stea acasă la căldură.
"Nu putea mânca, a băut ceai doar cu paiul iar marţi i s-a spart umflătura. Am crezut că e un furuncul. Miercuri noaptea i-a fost rău iar joi am fost la urgenţă la Bistriţa şi apoi ne-au trimis la spital la Cluj. Numai durerea mea să nu o aibă nimeni, ne-am speriat foarte tare, că putea să moară. Cu ajutorul lui Dumnezeu trec toate", a spus Mihaela Grec, mama fetiţei.
Andreea mai are şase fraţi acasă.
7 Comentarii
A, si inca ceva. Daca te referi la Peptostreptococ, sa stii ca ala nu e streptococ, ci e o clostridie. Alta familie, alta clasa, alta mancare de peste. Weekend placut!
Hai sa zicem ca ai si tu oaresce dreptate. Stii cum se zice, adevarul este undeva la mijloc. Intr-adevar, unii streptococi sunt facultativ anaerobi, adica pot trai si cu oxigen si fara. Mea culpa. Cu toate astea, in cazul de fata nu prea vad sensul oxigenarii in speranta ca omoara streptococul. Oxigenarea este buna cand infectia e produsa de bacterii… Citeste mai departe
In atentia lui "Medic UK" si Marius Stefan Tulbure,
Va dau un sfat prietenesc...Pe viitor, inainte de a face afirmatii legate de afinitatea streptococilor pentru oxigen, incercati sa faceti o minima documentare inainte, mai ales ca in ziua de astazi internetul este de mare ajutor in acest sens.
Eu nu cred ca un profesionist asa cum este… Citeste mai departe
De cand pana mea streptococul este anaerob?
Total de acord cu Andrei
Nu stiu in ce masura este neglijenta, adevarul este ca in unitati medicale subdotate precum cele din mediul rural nu se poate diagnostica, supraveghea si trata nimic ca lumea, mai ales la copii, batrani si alte categorii de persoane vulnerabile, la care bolile pot sa evolueze rapid. In caz ca nu se pot dota cum trebuie, trebuie desfiintate, nu doar… Citeste mai departe
"Cu ajutorul lui Dumnezeu trec toate" - cu ajutorul medicilor!, mediucul a salvat-o pe fetita, nu zeul tau invizibil. Data viitoare sa stai sa te rogi. Daca murea fata, medicul e de vina, dar daca a salvat-o dumnezeu, gandire medievala!