Miercuri 30 Octombrie

Nimeni nu vrea să cumpere ”Casa fără colțuri” din Cluj-Napoca, deși este o adevărată bijuterie arhitecturală - FOTO


Casa fără colțuri, din cartierul Andrei Mureșanu, este scoasă de aproape doi ani la vânzare cu suma de 2 milioane de euro. În tot acest răstimp, vila nu a fost vândută, dar nici prețul nu a scăzut, semn că proprietarul are timp să asștepte. 

Casa fără colțuri este spectaculoasă, fiind amplasată la 5 minute de Centrul Clujului, în cartierul Andrei Muresanu. Accesul în astfel de proprietăți de lux este aproape imposibil de realizat, cu excepția momentelor când acestea sunt scoase la vânzare. 

Încă de la intrare suntem atrași de gardul din fier forjat prelucrat manual după o tehnică medievală, compus din frunze și elemente organice stilizate care se incolăcesc în jurul stâlpilor din praf de piatră. Aleile sunt din piatră cubică de granit datând din perioada interbelică care împânzesc curtea. Gradina, cu alei șerpuite are o vegetație luxuriantă aflată la maturitate.

Soclul casei este sculptat manual și finisat cu praf de piatră care ne duc cu gândul la rădăcini de mangrove. 

Imobilul are 3 intrări, 2 in față și una în spatele casei.

 Ușa de la intrare, la fel ca tâmplăria din întreaga locuință, este din lemn Larice siberian și vitralii.  Vitraliile care se regăsesc in întreaga locuință sunt realizate manual în tehnica Tiffany. În holul de la intrare ne întâmpină  tavanul in forma de vortex.

La parter găsim un birou cu intrare si direct din exterior, dressing,dormitor, baie și hol secundar. 

Subsolul are o cameră tehnică, spălătorie și o cameră depozitare. 

La mezanin se afla bucătăria complet mobilată și utilată. 

Clădirea „creşte”, se desfăşoară, ca un organism, din interior spre exterior, „curge” şi se adaptează. Așa cum o descrie și arhitectul ca fiind casa fără colțuri, linii fluide care se integrează perfect în peisajul cartierului.

La etajul 1 se află 2 dormitoare, 2 băi și un dressing. 4 uși cu vitralii tematice -fiecare încăpere reprezinta un anotimp. În hol se găsește un copac stilizat care ține si loc de balustradă  format din 70.000 bucăți de mozaic Bisazza tăiate, lipite si potrivite manual, cu frunzele căzute în pardoseala de marmură.

Zona matrimonială este cuprinsă dintr-un dormitor zugrăvit cu vopsea stucco veneziano iar ornamentele cât și corpurile de iluminat sunt placate cu aur de 24 karate (plinta, ornamente pat, lustre), baie dotată cu duș , cu un blat de marmură roșiatică si decorată cu mozaic Bisazza placat cu platină , toaletă dotată cu funcția de spalare si uscare, chiuveta si un dressing cu balcon.

Baia 2, dotată cu  cadă, are un perete format din 2 lastre de marmură periată, tăiate în oglindă, televizor incastrat în oglindă.

Spre mansardă se urcă pe scări placate cu marmură, fiecare treaptă având altă formă , fiind prelucrate manual.

Mansarda este un open space compus din trei zone funcțional distincte delimitate de un stâlp central decorat în stil Art nouveau care are la bază un tablou rotund din mozaic placat cu aur de 24 karate lucrat manual, care susține tavanul pictat manual in stil Art nouveau in culori pastelate”, descriu agenții imobiliari vila de pe un site internațional.

Piesa centrală o reprezintă un bar de 4 metri, cu un blat din lemn masiv, iar partea frontală este placată cu cupru.

O altă zonă este zona de entertainment in care găsim o canapea modulară, un televizor și un ecran de proiecție electric care coboară din tavan.

În cea de-a treia zonă regăsim o masă rotundă de 12 persoane care poate fi folosită atât ca loc de luat masa, dar și ca si spațiu pentru discuții. Această zonă se bucură de o priveliște uimitoare asupra Clujului, priveliște care poate fi admirată printr-o fereastră imensă care urmărește curbura acoperisului.

Tot la mansardă pe peretele din spatele barului regăsim o opera de artă realizată prin tehnica sgraffito, o tehnică de peste 200 de ani, in 7 straturi de tencuială de nuanțe diferite. 

Formele sunt fluide, reprezentate prin linii curbe, vitraliile, fierul forjat transpun privitorul într-o lume feerică plină de rafinament și culoare, lumea filmului si a creațiilor artistice.

Baia de la mansardă are un design unic și are denumirea de baia cu 3 întrebări. Este placată cu pardoseală din gresogranit și tablori din mozaic care simbolizează mecanismul din interiorul aparatelor din cinematograf.

Iluminatul este asigurat de lămpi sub formă de floare prelucrate manual din fier forjat. 

De la mansardă se iese pe terasă. Casa are 2  terase în trepte, prima terasă are un jacuzzi cu o priveliște deosebită asupra Clujului.

Comentarii Facebook