Duminica 8 Septembrie

Noaptea minții! O femeie a fost anunțată că e șefă la o secție de votare din Cluj, fără să-și dea acordul: Nu sunt în țară/Voi fi amendată că „așa e legea”


O femeie semnalează un posibil abuz în organizarea secțiilor de votare la Cluj, după ce s-a trezit că a fost desemnată președinte al unei secții de votare fără să-și dea acordul și fără să fie anunțată în prealabil. Într-o declarație detaliată, clujeanca a explicat că se află în Statele Unite pentru a-și finaliza studiile doctorale și că nu a mai avut un rol similar din 2019.

Autorităților locale însă nu pare să le pese, femeia riscă o amendă pentru neprezentare și nu este singura aflată în această situație ce pare a fi o strategie de a mai strânge bani la bugetul local. Noțiunea de consimțământ nu există. 

„Vă scriu pentru a semnala un posibil abuz în secțiile de votare din Cluj-Napoca.

Am primit azi un mesaj de la locțiitorul secției de alegeri 21 în care sunt informată că, aparent, sunt desemnată ca președinte al acestei secții. Am fost extrem de surprinsă, deoarece nu am solicitat această funcție și nu am fost informată în prealabil (nu am primit niciun email, mesaj sau apel). 

Eu nu sunt în țară de ceva timp, îmi fac doctoratul în Statele Unite. Prin urmare, este șocant să primesc o astfel de informație, mai ales că nu am mai activat ca locțiitor sau în alte roluri similare din anul 2019, cand eram studentă în Cluj, iar pe vremea aceea primeam mail legat de astfel de responsabilități și trebuia să confirmăm că putem participa. 

Am trimis un mail organizatorilor și am fost informată că voi fi amendată pentru faptul că nu mă prezint la secția de vot deoarece "așa este legea". Mi s-a spus că ar fi trebuit să trimit o cerere de retragere la începutul anului, lucru despre care nu am fost informată înainte și având în vedere că în trecut trebuia să confirm participarea și primeam mail legat de desemnarea rolului, nici nu mă așteptam la această situație astfel încât să fi făcut o cerere de retragere la început de an. Repet, nu am primit nicio informație de la ei cu privire la acest rol sau orice altă activitate, obligație etc. Dacă nu mi-ar fi scris locțiitorul nu aș fi știut niciodată că am fost desemnată ca președinte al secției de votare (și nu era rolul său să facă asta)”, a explicat clujeanca pentru Știri de Cluj.

Organizatorii susțin că ea ar fi trebuit să trimită o cerere de retragere la începutul anului, dar femeia spune că nu a fost informată despre această obligație. Această situație ridică semne de întrebare cu privire la modul în care sunt gestionate desemnările în secțiile de votare din Cluj...

„Discutând cu locțiitorul, am aflat că mulți oameni se află în aceeași situație. Locțiitorul i-a anunțat chiar cu un an înainte că nu poate participa fiindcă are o nuntă în acea dată și a primit răspuns că îi este refuzată cererea întrucât „participarea la nuntă nu constituie un caz de forță majoră". 

Am rămas în baza lor de date crezând că voi primi informațiile necesare și voi fi întrebată dacă pot participa, nu obligată să particip cu sancțiuni în caz de neprezentare. Mă gândeam că dacă se întâmplă să fiu în țară când sunt alegeri voi participa, însă mi se pare absurd să nu înțeleagă ca nu sunt pe teritoriul României în perioada acestor alegeri. 

Pare o strategie făcută sa adune bani de la oameni care nu se pot prezenta la secțiile de votare, deși nu sunt informați corect, în prealabil, iar noțiunea de consimțământ nu există.

Din păcate multe persoane în această situație se tem să facă plângeri sau sesizări ca să nu aibă probleme. Și eu am aceste temeri, dar nu consider normal ca acest abuz să continue”, a mai completat femeia. 

Comentarii Facebook