Noi modificări! Se pot instala camere video în școli doar cu votul majorității părinților și profesorilor


Proiectul care prevede instalarea unor sisteme de supraveghere audio-video în toate școlile a stârnit numeroase controverse în spațiul public, în ultimea vreme. Noua formă actualizată a ordonanței de urgență modifică pentru a treia oară noile Legi ale educației. Proiectul a intrat, vineri, pe ordinea de zi a ședinței de guvern.

Supravegherea permanentă a elevilor și profesorilor în sălile de clase prin camere audio-video instalate la decizia conducerii școlilor se va putea face cu „acordul majoritar” al părinților și consultarea și informarea profesorilor, potrivit modificărilor noilor Legi ale educației. Totodată:

- înregistrările nu se vor folosi pentru evaluarea profesorilor sau în soluționarea contestațiilor privind evaluarea elevilor la orele de curs;

- Școlile vor avea anumite obligații, printre care și de a desemna un responsabil cu protecția datelor cu caracter personal, potrivit OUG al cărei proiect a intrat, vineri, pe ordinea de zi a ședinței de guvern.

Noul cadru legislativ mai prevede că „în situații excepționale”, în cazul în care vor exista numeroase acte de violență în școli, camerele de supraveghere pot fi instalate „doar cu informarea persoanelor vizate.”

Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat, în urmă cu câteva săptămâni, că scopul introducerii acestei măsuri este pentru a putea fi descoperite incidentele violente din școli.

Inițial, măsura era propusă să se implementeze fără acordul celor implicați. 

Comentarii Facebook