Noi scumpiri pe piața imobiliară din Cluj! Cât a ajuns să coste metrul pătrat în 2025: „E o glumă proastă”/„Salariile scad și locuințele se scumpesc”


Nici bine nu a început anul 2025, că piața imobiliară din Cluj-Napoca a fost lovită de noi scumpiri. Un clujean a semnalat recent pe rețelele de socializare o majorare bruscă a prețurilor la apartamente din două complexe rezidențiale construite de aceluiași dezvoltator.   

Conform postării, până în decembrie 2024, prețurile variau între  2700 și 3500 de euro pe metru pătrat, iar de la 1 ianuarie prețurile au crescut semnificativ, fiind cerute sume de 3000 și 4000 de euro pentru un metru pătrat. 

Nu știu dacă e doar o coincidență sau nu cu noile modificări de la ordonanța trenulet + alte posibile modificări ce vizează construcțiile și nu numai, dar:  

Preț la același constructor în Cluj care are 2 proiecte de blocuri, zona fiind diferită;  Preț până în decembrie 2024: Complex 1: 2700 euro/mp Complex 2: 3500 euro/mp Avans minim ambele 30%  

Preț ianuarie 2025: Complex 1: 3000 euro/mp Complex 2: 4000 euro/mp Avans minim ambele 50%”, a semnalat un clujean pe rețelele de socializare. 

Internauții au intervenit imediat în comentarii:

Avans minim 50%, bro. Dacă e ceva de învățat din schema Nordis, e că orice e peste 10%, it's a scam. doar ... nu”, a comentat un clujean. 

Alții au evidențiat discrepanța dintre creșterea prețurilor imobiliare și stagnarea salariilor:  

E hazliu. Deci salariile scad sau stau pe loc și locuințele se scumpesc cu 10%. Păi să dea faliment cu ele. Dăm 320k euro pe un ap de 80 de mp? Mai cere probabil și 30k pe un loc de parcare.

Acum 8 ani am dat 65k euro pe un ap de 2 camere, de 60mp + loc de parcare subteran + finisat.

Creșterea prețurilor este pusă de unii pe seama eliminării facilităților fiscale pentru muncitorii din construcții. 

Conform noii OUG 156/2025, conoscută drept „ordonanța trenuleț”, în sectorul construcțiilor salariul minim brut se stabilește la 4582 de lei pe lună, la fel ca în anul 2024. Angajații din construcții pierd însă facilitățile fiscale specifice acestui sector și nu beneficiază nici de deducerea de 300 de lei la salariul minim pe economie. 

E o glumă proastă tot.

E clar că constructorii au majorat salariul brut la muncitori ca să compenseze eliminarea facilităților și asta se regăsește în prețul final.

Also metrou, inflație, lăcomie, dar tot nu înțeleg cine naiba cumpără la prețurile astea.

Era normal deoarece mai multe companii de servicii din zona de construcții și instalații au anunțat creșteri de 10% să compenseze taxele noi pe salariat.

Cu toate acestea, există și voci care spun că cererea rămâne ridicată pentru că e alimentată de persoane cu venituri mari:  „Spre surprinderea ta și a mea, sunt o grămadă de oameni care fac 15-20k+ € pe lună și nu știu ce să facă cu banii”.

Comentarii Facebook