Vineri 22 Noiembrie

Nouă persoane au dormit o noapte într-o şură tradiţională de la Muzeul Etnografic din Cluj

 

Parcul Etnografic ”Romulus Vuia” din cadrul Muzeului Etnografic al Transilvaniei a găzduit în noaptea de 20 spre 21 august 2016, prima ediţie a evenimentului ”O noapte în muzeu”.

 

Practic, nouă persoane alese de către un juriu de specialişti, pe baza comentariilor postate pe pagina de Facebook a evenimentului, au avut ocazia de a petrece literalmente o noapte în incinta muzeului.

 

Accesul grupului de vizitatori s-a făcut începând cu ora 19:00, oră la care, în mod normal, parcul este închis, cei prezenţi fiind preluaţi de către reprezentanţi ai muzeului, alături de care au pornit într-un circuit unic, în interiorul parcului, în care le-au fost prezentate detaliat cele mai importante obiecte de patrimoniu. Noaptea a fost petrecută într-o şură tradiţională, unde cei nouă vizitatori au servit cina, au ascultat poveşti spuse de către reprezentanţii Asociaţiei Culturale Zestrea şi de către cei ai Muzeului ”Poarta de su' Feleac”, au admirat stelele alături de membrii Societăţii Astronomice Andromeda – Astroclub Cluj-Napoca şi au avut ocazia să doarmă pe baloţi de paie, la fel cum făceau strămoşii noştri odinioară.

 

În contextul în care, din păcate, muzeele sunt tot mai puţin tentante pentru mulţi dintre tinerii care preferă preponderent spaţiul virtual, şansa unei asemenea incursiuni în trecut, în special în ceea ce înseamnă viaţa strămoşilor noştri, este mai mult decât de apreciat. Iniţiativa urmăreşte să apropie comunitatea de cultura tradiţională, motiv pentru care nu putem decât să îi felicităm pe organizatori”, a afirmat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe.

 

Evenimentul ”O noapte în muzeu” a fost iniţiat de Asociaţia Cluj-Napoca 2021 Capitală Culturală Europeană, fiind parte a campaniei de comunicare lansată în anul 2016, şi este inspirat din conceptul implementat în marile muzee ale lumi, de zeci de ani, şi care se bucură de un real succes şi în zilele noastre. Printre cele mai renumite muzee care au implementat acest proiect se numără ”Musée du Louvre” din Paris, ”Museum of Modern Art” din New York, ”Smithsonian” din Washington D.C., precum şi ”American Museum of Natural History” din New Zork, locaţie în care a fost filmat cunoscutul film ”A Night at the Museum”.

 

 

Până în prezent, proiectul ”O noapte la muzeu” a fost implementat în România doar de către Muzeul de Istorie Naturală ”Grigore Antipa” din Bucureşti, Cluj-Napoca fiind cel de-al doilea municipiu din ţară care adoptă acest concept, deschizându-şi porţile pentru un grup de vizitatori, după închiderea programului obişnuit.

 

Comentarii Facebook