Miercuri 15 Ianuarie

Nu mai merge nici IT-ul? Sătul de salariul ,,oribil de mic” un IT-ist din Cluj caută metode noi de făcut bani: ,,Mă gândeam să fac un curs de sudură”


Un tânăr din Cluj-Napoca care lucrează în domeniul IT, spune că salariul ,,oribil de mic” îl face să se gândească tot mai des la o reconversie profesională. 

Acesta spune cp, după ce a terminat facultatea de construcții de mașini a lucrat la inginer proiectant, hotărându-se ulterior să o ia spre domeniul IT. Acesta a rămas însă extrem de dezamăgit de salariu, nefiind deloc cum se aștepta.

Acum, acesta se gândește să aleagă un domeniu mai bine plătit, însă foarte diferit de job-ul actual, sudura. Tânărul le-a cerut sfaturi altor clujeni care au trecut printr-o experiență similară, pe o rețea de socializare.

,,Am o mica povestioară pentru voi și totodată cer ajutor. Așa că introducere, în 2020 am terminat facultatea de construcții de mașini în Cluj (TCM), am lucrat aproximativ 3 ani ca inginer proiectant, între timp am făcut un curs de JavaScript și acum lucrez ca Inginer Software ( nu-i nu știu ce) în Cluj, dar salariul este oribil de mic, deloc la ce mă așteptam.

 Sunt o persoana muncitoare, stau și peste program dacă trebuie, nu prind din prima, dar muncesc mult până reușesc ceva. Mă gândeam să fac un curs de sudura, sa fac o reconversie profesională, în facultate am făcut sudura, mi-a plăcut, și la momentul actual îmi place sudura, am înțeles că se câștigă și bine și voiam să știu dacă mai e cineva în situații de genul și cum ați procedat? Sau ce sfaturi aveți?”, a povestit tânărul pe un forum destinat clujenilor.

Ce domenii de activitate i-au recomandat clujenii?

Răspunsurile n-au ezitat să apară, mulți internauți venind cu recomandări de domenii  în care ar putea să lucreze.

,,Electrician, garantat nu greșești!”, l-a îndemnat un clujean.

Un alt internaut a sugerat să opteze pentru sudură în industria navală, mai ales în străinătate unde salariile sunt consistente.

,,Depinde ce tip de sudură vrei. Dacă vrei să câștigi cu adevărat bine, ai putea deveni sudor specializat în industria navală, acolo sunt foarte bine plătiți (în special în Norvegia, Danemarca și pe platformele offshore). Dar lucrările astea sunt complexe. Se lucrează în construcția de nave noi și în întreținerea și reparația celor existente.

Se lucrează în condiții grele, inclusiv în spații restrânse, la înălțime sau sub apă. Pregătirea durează (sudură basic, specializarea în sudură navală, sudura subacvatică). Sudorii subacvatici cu experiență și certificări, care lucrează pe proiecte offshore sau în zone cu cerințe mari (Marea Nordului, Golful Mexic) au cele mai mari salarii din industrie (10,000 EUR net pe lună sau chiar mai mult).”, i-a răspuns un alt clujean.

Se pare că tânărul nu este singurul IT-ist care ar vrea să renunțe la acest domeniu dovadă că nu toate merg ca unse.

,,Ai căutat ceva cursuri de specializare? M-ar tenta și pe mine. Eu terminat AR-ul la mecanică și sunt în IT acum.”, a întrebat alt clujean.


Comentarii Facebook