Nu mai merge nici IT-ul? Sătul de salariul ,,oribil de mic” un IT-ist din Cluj caută metode noi de făcut bani: ,,Mă gândeam să fac un curs de sudură”
Un tânăr din Cluj-Napoca care lucrează în domeniul IT, spune că salariul ,,oribil de mic” îl face să se gândească tot mai des la o reconversie profesională.
Acesta spune cp, după ce a terminat facultatea de construcții de mașini a lucrat la inginer proiectant, hotărându-se ulterior să o ia spre domeniul IT. Acesta a rămas însă extrem de dezamăgit de salariu, nefiind deloc cum se aștepta.
Acum, acesta se gândește să aleagă un domeniu mai bine plătit, însă foarte diferit de job-ul actual, sudura. Tânărul le-a cerut sfaturi altor clujeni care au trecut printr-o experiență similară, pe o rețea de socializare.
,,Am o mica povestioară pentru voi și totodată cer ajutor. Așa că introducere, în 2020 am terminat facultatea de construcții de mașini în Cluj (TCM), am lucrat aproximativ 3 ani ca inginer proiectant, între timp am făcut un curs de JavaScript și acum lucrez ca Inginer Software ( nu-i nu știu ce) în Cluj, dar salariul este oribil de mic, deloc la ce mă așteptam.
Sunt o persoana muncitoare, stau și peste program dacă trebuie, nu prind din prima, dar muncesc mult până reușesc ceva. Mă gândeam să fac un curs de sudura, sa fac o reconversie profesională, în facultate am făcut sudura, mi-a plăcut, și la momentul actual îmi place sudura, am înțeles că se câștigă și bine și voiam să știu dacă mai e cineva în situații de genul și cum ați procedat? Sau ce sfaturi aveți?”, a povestit tânărul pe un forum destinat clujenilor.
Ce domenii de activitate i-au recomandat clujenii?
Răspunsurile n-au ezitat să apară, mulți internauți venind cu recomandări de domenii în care ar putea să lucreze.
,,Electrician, garantat nu greșești!”, l-a îndemnat un clujean.
Un alt internaut a sugerat să opteze pentru sudură în industria navală, mai ales în străinătate unde salariile sunt consistente.
,,Depinde ce tip de sudură vrei. Dacă vrei să câștigi cu adevărat bine, ai putea deveni sudor specializat în industria navală, acolo sunt foarte bine plătiți (în special în Norvegia, Danemarca și pe platformele offshore). Dar lucrările astea sunt complexe. Se lucrează în construcția de nave noi și în întreținerea și reparația celor existente.
Se lucrează în condiții grele, inclusiv în spații restrânse, la înălțime sau sub apă. Pregătirea durează (sudură basic, specializarea în sudură navală, sudura subacvatică). Sudorii subacvatici cu experiență și certificări, care lucrează pe proiecte offshore sau în zone cu cerințe mari (Marea Nordului, Golful Mexic) au cele mai mari salarii din industrie (10,000 EUR net pe lună sau chiar mai mult).”, i-a răspuns un alt clujean.
Se pare că tânărul nu este singurul IT-ist care ar vrea să renunțe la acest domeniu dovadă că nu toate merg ca unse.
,,Ai căutat ceva cursuri de specializare? M-ar tenta și pe mine. Eu terminat AR-ul la mecanică și sunt în IT acum.”, a întrebat alt clujean.
32 Comentarii
Asta-i unul din cei mulți pe care i-a bătut soarta alegând un domeniu pe care nu-l iubesc, au auzit ei ca se câștigă bine în IT ( generic ) și gata, cu un curs se face primăvară. A fost petardă ca inginer, petardă ca junior în IT și petardă la fermele de vaci din Danemarca, unde o să ajungă după ce-și bat **** de el sudorii cu ștate vechi.
O prinde lupul pe scufita cea rosie si cand s-o inghita ea intreaba
- Lu****, lu**** de ce ai ochii asa mari si de rosii ?
- Am sudat prea mult, scufito.
În viaţă şi natură, nimic fără sudură !
Omu face construcții,apoi IT ,trece la sudura apoi face aeronave,apoi teatru .....
Bravo ție frate! Ești bun la toate,succes în viata
@Marian:
Un It-ist.... a dat si el un restart odata si i-a iesit.
Acum e mare IT-ist!
Terminati o data cu stirile astea prostesti!
Oameni buni daca sunteti invidiosi pe ITIsti puneti mana pe carte. Petreceti cativa ani inchisi in casa in fata calculatorului si invatati, asa devenit ITisti. Nu va opreste nimeni, nu aveti nevoie doua creiere, nu trebuie sa va introduca cineva... faceti efortul decat sa consolati cu povesti, ITisti castiga in continuare foarte bine sinvor castiga… Citeste mai departe
Eu ma gândeam ca ar fi bine sa dispăreți de peste tot cu știre de babe fudule. Îngrozitor. Ocupați spațiul deageaba .știri de cloj.!
@Jon: Esti agent imobiliar?
Ramai pe programare. Mai strange din dinti cativa ani, pana trece furtuna asta ce-i in piata acuma, mai castigi experienta, ai vreme sa inveti si backend, si in 4-5 ani poti ajunge sa faci 5-8-10 mii de coco pe luna, poate mai mult. Cum ziceau altii - stand la birou la aer conditionat vara si caldura iarna si unde poti lucra si daca-ti rupi un picior… Citeste mai departe
@Hank Rearden: Tu esti agent imobiliar. De unde stii ca cei cu 5 ani experienta au salar de 10000 euro?
@Hank Rearden:
@Hank Rearden: ... realitatea fizica e dura, e murdara, e grea si e toxica mai ales in cazul sudurii.
... in IT e super ok, efectele secundare gen statul jos si sedentarismul se rezolva daca respecti un program strict de maxim 9 ore de stat la birou, daca poti mai bagi si un stand-up desk macar acasa daca esti pe WFH / remote.
... scopul principal… Citeste mai departe
Eu am curs de sudura si am lucrat vreo doi ani, dar am preferat in faianta, e mai mult de lucru si mai bine platit, munca mai accesibila. Multi din fostii colegi de munca, dupa o viata de sudura sunt fie impotenti pe la 50 de ani, fie probleme cu vazul, fie cu plamanii de la gazele de sudura. Nu merita sa faci asta o viata!
Ce, e rușine a munci sudor?
Atunci stai la câmp.
No...vi s-a terminat visul? Da-v-as ciucean la toți it-stii! Ați crezut ca toate se învârt în jurul vostru. Amu luați cu pită :))))
@...:
@Clujegurile sa taca.:
@mars la munca paduche:
Baiatu credea ca arunca lumea cu bani in el din primu an de munca, dupa ce-a dat 1000 de euro pe ceva curs-tzeapa la trambitzash sau dascalu. parca vad numa rachetutze si "I HELP BIG CORPORATIONS " pe linkedin (da el are un internship neplatit si un proiect de scoala la activ) . Mna si acuma face pe suparata ca n-are 5000de euro net, ca asa vede el… Citeste mai departe
... tu bagi script interpretabil, nu compilabil, pe client-side ceea ce azi inseamna tot felul de framework-uri gata facute cu controale cu tot, tu faci de fapt customizari, ajustari micute pe ici pe colo, mici functii, etc. - foarte simplu.
... tine-te de asta ca merita, esti la birou, in atmosfere echilibrate ultrafine, etc.
... incearca sa… Citeste mai departe
@javascript e usor tati, sudura e in frig sau soare, cu oameni duri:
@javascript e usor tati, sudura e in frig sau soare, cu oameni duri:
"tu faci de fapt customizari, ajustari micute pe ici pe colo, mici functii, etc. - foarte simplu."
pe romaneste, asta e o misconceptie. Ca analogie: daca ai un autoturism (nou) si vrei sa ii faci o modificare (buna) o faci usor? Nu, trebuie sa studiezi muuult de la A la Z… Citeste mai departe
@C.: ... sau mai usor, ca sa fie cat de cat comparabil cu simplitatea javascript-ului, iti dau niste librarii open source, fara documentatie, care implementeaza functionalitate low-level de VoIP si alte chestii pe OSI/TCP-IP , scrise in ANSI C si ceva assembler.
... si iti cer sa modifici niste mici chestii sa vedem cum te descurci si care iti e… Citeste mai departe
500 de lei doar ca sa ma duc sa vad ce și cum.
Dute fecior sudor mai ales în argon în 5 ani îți cad dinți. părul, ***** de cancere te ferește Dumnezeu
@LULU: Cursuri chiar meseriași sunt la TRANSISUD ÎN FOSTUL METALU ROȘU
unu nu i-a vrut binele sa-i recomande videochat
@nimeni: