Sambata 2 Noiembrie

Nu se mai ridica masini in Cluj-Napoca si nici nu se mai blocheaza roti! Vezi ce spune avocatul care a invins sistemul


Hotararea Consiliului Local 149/2009, care reglementa ridicarea si blocarea rotilor in Cluj-Napoca, a fost anulata printr-o hotarare a Curtii de Apel Cluj.  

Totul a pornit de la revolta unei clujence care a atacat la Tribunalul Cluj doua amezi primite de la Politia Locala. "Amenzile sunt din cursul anului 2010. Noi am facut o actiune la inceputul anului 2011 si am cerut sa anuleze articolul 4 din 149 / 2009 care stabilea posibilitatea de a se ridica autoturisme si de a se bloca rotile de RADP si de politie, politia nationala si apoi cea locala", a declarat avocatul Cosmin Flavius Costas.

 

Initial, Tribunalul Cluj a respins actiunea intentata de Anca Pojar, dar la Curtea de Apel Cluj a primit castig de cauza.

 

"Vineri, 18 noiembrie, Curtea de Apel Cluj a admis si a anulat hotararea de Consiliu Local sub aspectele solicitate. Practic a anulat articolul 4 si toate anexele care prevedeau procedura si actele care se efectueaza in mometul in care se blocheaza rotile sau se ridica un autoturism. Hotararea va fi publicata in Monitorul Oficial si lucrul acesta inseamna ca toti cei care au masinile ridicate de acum incolo vor castiga, pentru ca hotararea este nelegala. Am invocat faptul ca nu se putea reglementa o asemenea masura printr-o hotarare de Consiliu Local, ci numai printr-o hotarare de Guvern, asa prevede regulamentul rutier. Au mai fost cazuri in alte localitati: Arad, Targu Mures, Satu Mare, unde hotarari de acelasi tip au fost anulate. Nu e o surpriza pentru ca sunt vreo 10 hotarari de acest fel, in toata tara, care au fost anulate", a declarat avocatul Cosmin Flavius Costas.

Acesta a invocat in timpul procesului de la Curtea de Apel Cluj ca "hotararea Consiliului Local Cluj-Napoca este total neclar. Se spunea ca se poate face ridicarea, blocarea si alte masuri, dar fara a fi specificate alte lucruri. In ultimul rand, am mai invocat faptul ca atribuirea serviciului s-a facut fara licitatie. Consiliul Local trebuia sa organizeze o licitatie si sa spuna care firma poate ridica autoturismele si sa stabileasca o competitie pe piata. S-a ajuns la preturi de aberante, de 400 de lei amenda pentru o ridicare. Daca tot imi ridica masina prefer sa mi-o ridice la 200 de lei", a mai spus Costas.

Clujeanca de la care a pornit totul a primit din partea politistilor locali doua sanctiuni cu o valoare totala de 500 de lei. "Clienta a avut de platit o ridicare si o blocare de roti. Am solicitat returnarea sumei de 500 de lei. Dupa parerea mea, aceasta hotarare este din totdeauna ilegala si toti cei care au trecut prin astfel de experiente isi pot recupera amenzile. In 90 % din cazuri nu se facea un porces verbal de constatare a contraventiei pentru a dispune ridicarea masinii sau blocarea rotilor. Conform legii, trebuia facut un proces verbal, dar la Cluj era emisa o hartie, pe care o semnau un domn de la politia locala si unul de la RADP si se ridica masina", a mai spus avocatul Cosmin Flavius Costas.

Comentarii Facebook