Duminica 22 Decembrie

„Nu te mai simți în siguranță, mereu apare câte un dezaxat să te sperie”. Studentele din Cluj nu se simt în siguranță, mișună prădători sexuali prin oraș


Hărțuirea stradală este o realitate mult prea frecventă pentru femeile din Cluj. Banalizată și ignorată, această problemă nu devine mai mică. Clujul s-a umplut de dezaxați, iar multe studente se plâng de faptul că nu știu ce să facă când sunt hărțuite într-o manieră sau alta. Dacă nu a fost un abuz direct verbal sau fizic, polițiștii ridică din umeri. „Nu te mai simți în siguranță, mereu apare câte un dezaxat să te sperie”, declară o studentă din Cluj, hărțuită luni seara de un deviat sexual, fără jenă, chiar în stația Piața Mihai Viteazu.

Seara după lucru am mers în stație să iau primul bus către casă, eram prea concentrată să văd când vine, și fiind cu căștile în urechi nici nu am observat cum un individ s-a pus chiar în spatele meu. Mi-am dat seama când am simțit cum ating ceva cu rucsacul, deși nu era nimic aproape de mine. Când m-am uitat ce e, am văzut cum bărbatul din poză s-a pus exact în spatele meu deși nu era anterior acolo. M-am trezit cu individul lângă mine, dar m-am gândit că poate mi s-a părut și m-am mutat mai departe. Eu fac doi pași, face și el, și așa câteva minute umblă după mine, fără să zică nimic. Am strigat la el să păstreze distanța, abia atunci s-a dat mai departe pe câteva minute, însă ulterior tot încerca să se apropie de mine. Am reușit să scap de el doar urcând în bus.”, relatează studenta pentru Știri de Cluj. 

Deși în stație erau și alți oameni, bărbatul nu pare să fi fost deranjați de prezența lor și a continuat hărțuirea, relatează studenta: „Nu avea nicio treabă, nu știu dacă era beat sau bolnav mintal, nu a zis nimic”. 

Cert e că străzile Clujului, chiar și cele din centrul orașului nu par foarte sigure pentru femei. Tot mai multe persoane cu deviații sexuale sunt căutate de Poliție în Cluj, vă reamintim de prădătorul care hărțuia studente într-un cămin din Hașdeu și masturbatorul, care a șocat pasagerii dintr-un autobuz CTP.

Nu te mai simți în siguranță, mereu apare câte un dezaxat să te sperie. În așa momente nu știi ce să mai faci, dacă suni la poliție să-i zici că a stat unul lângă tine și atât, râd”, adaugă fata.

Ce spune legea despre hărțuirea stradală

La nivel legislativ, hărţuirea stradală este reglementată prin legea nr. 232 din 2018, care modifică legea nr. 202 din 2002 privind egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi. La art. 37, alin. 1, se precizează interzicerea oricăror comportamente de hărţuire, hărţuire sexuală sau hărţuire psihologică săvârşite în public, cât şi în privat. Acest tip de comportamente constituie contravenţie, dacă fapta nu a fost săvârşită în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fie considerată infracţiune, se sancţionează cu amendă contravenţională de la 3.000 lei la 10.000 lei. Cele mai întâlnite forme ale hărţuirii stradale sunt: fluierături, claxonat, comentarii sexuale sau aluzii sexuale, comportament non-verbal cu tentă sexuală, priviri insistente şi indiscrete, pipăiri, urmărire.

deza 2.png

Comentarii Facebook