O adevărată minivacanță de Paşte 2023. Iată cât primesc românii liber din partea statului de Paştele Catolic şi Paştele Ortodox
În fiecare an, cu ocazia sărbătorii Paștelui, românii se bucură de câteva zile libere din partea statului. Anul acesta, angajaţii românii se vor bucura de un weekend prelungit de Paște.
Câte zile libere avem de Paşte 2023
Românii vor avea trei zile libere de Paște 2023. Mai exact, românii vor fi liberi pe 14 aprilie, în Vinerea Mare, pe 16 aprilie, în prima zi de Paște, dar și luni, pe 17 aprilie, în a doua zi de Paște 2023.
Această minivacanță de Paște nu este singura de care beneficiază românii în 2023. Potrivit calendarului sărbătorilor legale 2023, angajații români se vor bucura de 15 zile libere de la stat anul acesta, dintre care 12 vor pica în cursul săptămânii.
Paştele ortodox pică pe 16 aprilie 2023
Paștele este una dintre cele două mari sărbători de peste an, dar, spre deosebire de Crăciun, Paștele nu pică în fiecare an la aceeași dată. Data Paștelui este influențată de două fenomene naturale importante: echinocțiul de primăvară, ce are loc pe 21 martie, și luna plină. Pentru că luna plină variază, data Paștelui variază și ea. Însă tot în secolul IV s-a stabilit că ziua Paștelui să fie mereu duminică.
Paștele este sărbătoarea în care prăznuim „omorârea morții, sfărâmarea iadului și începătura altei vieți veșnice și săltând îl lăudăm pe Mântuitorul, pe cel unul binecuvântat și preamărit, Dumnezeul părinților noștri”. Pentru ca acest lucru să se întâmple cu adevărat, trebuie să rostim „Hristos a înviat din morți cu moartea pe moarte călcând și celor din morminte viață dăruindu-le”.
Paștele poate fi prăznuit în fiecare duminică, cu câteva excepții: în duminica Rusaliilor, pentru că atunci se sărbătorește pogorârea Duhului Sfânt, în Duminica Floriilor, pentru că atunci este intrarea în Ierusalim și altă excepție este atunci când cade o mare sărbătore, precum Schimbarea la față, Ziua Crucii, Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos, Botezul Domnului Hristos.
Zile libere de Paşte pentru catolici
Şi în 2023, Paştele Ortodox şi Paştele Catolic pică la o săptămână distanţă între ele. Paștele ortodox 2023 este în data de 16 aprilie, iar Paștele catolic 2023 se sărbătorește în 9 aprilie.
Dacă ne raportăm la cultele creștine, este deja cunoscut faptul ca dispozițiile Codului Muncii obligă angajatorii la acordarea de zile libere după cum urmează – art. 139 alin. (21): “pentru salariaţii care aparţin de un cult religios legal, creştin, zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri înaintea Paştelui, prima şi a doua zi de Paşti, prima şi a doua zi de Rusalii se acordă în funcţie de data la care sunt celebrate de acel cult“.
Dacă, în schimb, ne raportăm la cultele religioase legale, altele decât cele creștine, se acordă, conform Codului Muncii, art. 139 alin. (1), două zile libere pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de către cultele respective.
Salariații care consideră că drepturile legale le sunt încălcate se pot adresa autorităților cu atribuții în domeniul relațiilor de muncă, respectiv Inspectoratul Teritorial de Muncă, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării și/sau instanțelor competente.
Este important de reținut că nu orice companie poate fi obligată să acorde aceste zile libere. În cazul în care locurile de muncă nu permit întreruperea activității datorită procesului de producție sau specificului activității, angajatorul nu va acorda aceste zile libere. Cu toate acestea, salariaților care lucrează în zilele de sărbătoare legală li se va oferi compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Mai departe, în cazul în care, din motive justificate, nu se acordă aceste zile libere, salariații beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un sport la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100 % din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul de lucru.
Când intră elevii în vacanța de Paște 2023
Autorităţile au decis, pentru anul şcolar 2022-2023, ca vacanţa de primăvară 2023 să fie stabilită în aşa fel încât să încorporeze atât Paştele Catolic 2023, de pe 9 aprilie, cât şi Paştele Ortodox 2023, de pe 16 aprilie.
Astfel că vacanţa de primăvară 2023 ar urma să înceapă vineri, 7 aprilie 2023, şi să ţină până marţi, 18 aprilie 2023, ceea ce înseamnă că elevii ar urma să fie liberi pentru o perioadă de aproximativ 12 zile.
Vinerea Mare este zi liberă în România
Românii au liber în prima și în a doua zi de Paște, iar începând din anul 2018, și Vinerea Mare este zi liberă.
- 14 aprilie 2022 – Vinerea Mare – zi liberă sărbătorită vineri;
- 16 aprilie 2022 – Paște Ortodox – zi liberă sărbătorită duminică;
- 17 aprilie 2022– a doua zi de Paște Ortodox – zi liberă sărbătorită luni.
Calendarul sărbătorilor legale în 2023
- 1 ianuarie- Anul Nou (în 2023 pică duminică)
- 2 ianuarie- Anul Nou( a doua zi de Anul Nou 2023 pică luni)
- 24 ianuarie- Ziua Unirii Principatelor Române( ziua Unirii Principatelor Române 2023 sau Mica Unire pică marți)
- 14 aprilie- Vinerea Mare
- 16 aprilie- Paștele (și în 2023, ca în fiecare an, prima zi de Paște pică duminica)
- 17 aprilie- Paștele (luni)
- 1 mai- Ziua Muncii( în 2023 Ziua Muncii pică luni)
- 1 iunie- Ziua Copilului( în 2023 Ziua Copilului pică joi)
- 4 iunie- Rusalii (și în 2023, ca în fiecare an, prima zi de Rusalii pică duminica)
- 5 iunie- Rusalii( A doua zi de Rusalii sau Pogorârea Sfântului Duh 2023 pică luni)
- 15 august Sfânta Marie( Sf Marie 2023 pică într-o zi de marți)
- 30 noiembrie- Sfântul Andrei( în 2023 Sf Andrei pică joi)
- 1 decembrie- Ziua Națională a României( în 2023 Ziua Națională a României pică vineri)
- 25 decembrie- Crăciun (în 2023 prima zi de Crăciun pică luni)
- 26 decembrie- Crăciun (a doua zi de Crăciun 2023 pică marți)
0 Comentarii