Sambata 26 Octombrie

O aeronavă care a zburat haotic deasupra Clujului, preț de câteva ore, le-a dat palpitații clujenilor / Ce scop a avut


Un avion care a decolat de la București s-a plimbat, preț de mai multe ore, deasupra județului Cluj și a zonelor învecinate, creând panică printre clujeni. 

Mai exact, avionul YR-CAA a decolat de la București în data de 21 octombrie și a aterizat la  Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj-Napoca 4 ore și 22 de minute mai târziu. În acest interval parcursul aeronavei a fost unul hazardat, la prima vedere, iar clujenii s-au întrebat care a fost scopul acestui zbor. 

zbor-ciudat.png

Autoritatea Aeronautică Civilă Romană este deținătoarea acestei aeronave, tip Beechcraft King Air 350. Echipajul numit „Colorici”, aeronava de calibrare a AACR, a atins un număr impresionant de ore de zbor, peste 10.000. Aeronava zboară în condiții speciale pentru verificarea echipamentelor de navigație aeriană.

„Cu echipamentul special (AFIS) de la bordul aeronavei, echipamentele de radionavigație instalate la sol sunt verificate în zbor. De exemplu, pentru verificarea și calibrarea mijloacelor de navigație pentru apropiere (acele dispozitive care aduc aeronavele la aterizare), procedura de aterizare cu defecțiune este simulată, în medie, de 20 de ori per misiune. În acest timp, echipajul este în contact direct cu echipa de la sol a ROMATSA care, în funcție de constatările făcute din aer, face ajustările pentru echipamentele de radionavigație, astfel încât operațiunile de trafic aerian să fie executate în siguranță”, spune inginerul Iulian Dumitrescu, cel mai vechi membru al echipajului aeronavei de calibrare, potrivit site-ului deținut de Autoritatea Aeronautică Civilă Romană.

FOTO: Păun Florin Laurențiu

Comentarii Facebook