Duminica 17 Noiembrie

O angajata de la Banca Transilvania Cluj a furat din conturile clientilor 520.000 de lei si 33.000 de euro


O angajata de la Banca Transilvania, sucursala Mihai Viteazu, a fost arestata pe 29 de zile, pentru ca a sustras din conturile mai multor persoane sumele de 520.000 de lei si 33.000 de euro.

Mirela Perte este cercetata pentru inselaciune si fals informatic. Angajata Bancii Transilvania a transferat banii in mod repetat, incepand din 2009, din conturile unor clienti, in mai multe conturi controlate de ea.

"In calitate de administrator de cont la Banca Transilvania, sucursala Mihai Viteazu, prin metoda "suveica" a transferat fara drept prin intermediul sistemului informatic al BT, bani din contul unor clienti in varsta sau cu putine cunostinte despre procedurile bancare, in conturile numitelor Kerekes Rozalia si Denes Melinda, conturi pe care le controla in totalitate, ale caror carduri le detinea. Ulterior sus-numita a procedat la extragerea sumelor de bani de la ATM -ul bancii utilizand fara drept cardurile atasate conturilor deschise pe numele Kerekes Rozalia, Denes Melinda si Rusu Ilie si emise fara acordul acestora, prejudiciind partile vatamate cu suma toatala de 520.000 de lei si 33.000 de euro", precizeaza procurorii DIICOT Cluj.

Perte a fost arestata pentru 29 de zile, in 3 septembrie, si in fata instantei de judecata de la Tribunalul Cluj si-a recunoscut faptele.

 

Procurorii DIICOT au aratat in fata judecatorului ca inculpata trebuie arestata pentru 29 de zile, pentru ca prezinta un pericol public, deoarece "ordinea sociala a fost profund tulburata prin faptele inculpatei, aceasta manipuland in interes personal sistemul informatic al Bancii Transilvania, prin operatiunile fictive realizate de catre inculpata fiind prejudiciate cinci persoane vatamete".

Anchetatorii au demonstrat ca Elena Mirela Perta a "lucrat" in conturile unor persoane, despre care avea informatii clare ca "verificau rar situatia conturilor, fiind mai degraba interesati de dobanzile lunare. Inculpata a incercat si se pare ca a si reusit sa coopteze in aceasta activitate si alte persoane, iar actiunile sale au creat un sentiment de nesiguranta in serviciile bancare oferite de institutii bancare".

Procurorii DIICOT sustin ca inculpata a anticipat ca va fi audiata si a incercat sa duca ancheta pe piste false, in incercarea de a scapa basma curata.

Aparatorul Mirelei Perte a cerut respingerea cererii de arestare pe 29 de zile, motivand ca nu reprezinta un pericol public si ca si-a recunoscut vina. Avocatul a precizat ca inca nu se stie cu precizie ce suma a fost sustrasa si ca Perta "nu era capul si organizatorul retelei".

Aparatorul femeii a incercat sa induplece instanta de judecata si a precizat ca inculpata este tanara si ca a platit personal dobanzile persoanelor pagubite.

 

Instanta Tribunalului Cluj a dispus retinerea Elenei Perta pentru 29 de zile, deoarece reprezinta un pericol public. "In primul rand existenta pericolului concret pentru ordinea publica rezulta din insusi pericolul social al infractiunilor de care este invinuita inculpata, si anume inselaciune cu consecinte deosebit de grave, fals informatic si efectuarea unor operatiuni cu mijloace de plata electronice, si din posibilitatea comiterii unor fapte asemanatoare de catre alte persoane in lipsa unei reactii ferme fata de cei banuiti ca fiind autori ai unor faote asemanatoare, pe fondul crizei economice nationale si mondiale, tot mai multe persoane fiind puternic motivate de obtinerea facila si, de cele mai multe ori, ilicita a unor sume de bani importante", de arata in incheierea penala prin care s-a dispus retinerea e 29 de zile a Mirelei Perte.  

 

Elena Mirela Perte risca acum o pedeapsa cu inchisoarea cuprinsa intre 10 si 20 de ani, sub acuzatia de inselaciune, principala infractiune pentru care este cercetata functionata de la Banca Transilvania.

 

Cei cinci clienti care au fost pagubiti cu sume importante au fost despagubiti, au mai informat procurorii DIICOT Cluj.

Comentarii Facebook