Duminica 22 Decembrie

O clujeancă a înotat 24 de ore neîntrerupt. E prima româncă ce reușește performanța

 

Un instructor de înot din Cluj-Napoca a înotat 24 de ore neîntrerupt, fiind prima româncă ce reușește această performanță. 

 

Demeny Helga, membră a Clubului Orca Cluj-Napoca​, a participat în perioada 11 - 12 februarie la un concurs desfăşurat în Ungaria, în localitatea Kecskemet, la ”Sărbătoarea Înotului”.

 

Am concurat la proba individuală alături de alţi 4 înotători, eu fiind singura femeie şi am devenit, astfel, prima din România care a înotat 24 de ore neîntrerupt. Scopul acestui concurs este de popularizare a înotului, ca fiind cea mai sănătoasă formă de mişcare, atât pentru copii, cât şi pentru adulţi. Aceasta a fost şi motivaţia mea de participare la competiţia din Ungaria, de popularizare a acestui sport, şi am vrut să ofer şi un exemplu celor care vor să practice înotul, să îi încurajez să înoate la orice vârstă. Am început concursul sâmbătă la ora 11 şi l-am încheiat duminică la ora 11, după 24 de ore, perioadă în care am avut dreptul la o pauză de 15 minute la fiecare 3 ore. În total am înotat aproape 52 de kilometri, ceea ce înseamnă peste 1.000 de ture de bazin olimpic cu o lungime de 50 de m. Concursul a fost foarte dificil şi solicitant, trebuie să ai o motivaţie bună, antrenament, pasiune şi iubire faţă de apă. A fost o experienţă care merită trăită, pentru că îţi transmite o altă atitudine faţă de problemele din viaţă, este mai mult un efort mental decât fizic. Sunt mândră de acest rezultat”, a declarat Demeny Helga.

 

Pe parcursul probei a fost permis orice stil de înot, ea adoptând crawl şi bras, scrie Mediafax.ro.

 

Prima barieră a fost după 10 ore, iar a doua la 18 ore. Până nu am văzut că am trecut de ora 20 de înot nu am am crezut că voi termina. Această probă este ca în viaţă, dacă ai în faţa ta un ţel, trebuie să îţi calculezi paşii mici şi să faci tot timpul următorul pas şi astfel vei reuşi. Oboseala fizică nu se simte după 12 – 13 ore, totuşi simţi durerea, fiecare tracţiune şi bătaie de picior înseamnă durere, dar m-am pregătit pentru că la clubul nostru organizăm maratoane de înot de 10 km în apă deschisă. De asemenea, eu petrec zilnic câte 6 ore pe zi în apă, nu a fost o provocare să stau în apă, a fost o provocare să stau 24 de ore făcând un singur lucru. Ultima oră petrecută în bazin chiar a fost uşoară iar la final singura mea dorinţă a fost să merg să dorm”, a mai spus tânăra.

 

Fiind o cursă de anduranță, Demeny Helga a consumat fructe, batoane energizante, cafea şi a băut apă.

 

Clujeanca a fost susținută de pe margine de fratele ei, Demeny Attila, care a înotat, de asemenea în 2016, în cadrul aceluiași eveniment.

 

Legat de această probă de anduranță extremă, brașoveanul Remus Miron, care are și el o asemenea experiență în portofoliu, a spus care sunt dificultățile.

 

Din experiența mea pot spune că ora 23 si 24, sunt crunte într-o apă de 26-26.5°C, pentru o anatomie fără strat adipos, mai ales la persoane peste 30 de ani și care nu practică des înotul. Defapt, creierul are deja probleme functionând la 34°C in cutia craniana, chiar dacă restul corpului se "încălzește"... Asta nu ține de pregătirea fizică ci mai degrabă de construcția anatomică. Există multe persoane care sunt slab pregatite la înot, dar care rezistă mai multe ore în apă rece, precum și tot la fel de multe persoane, mult mai bine pregătite fizic, dar care nu rezistă mult în apă rece. Alte persoane sunt sensibile la articulațiile ce stau mult în apă rece, irigare, etc. Eu justific acest efort imens, fizic dar mai ales psihic, doar pentru un scop caritabil, alt motiv fiind total inutil”, a spus Miron.

Comentarii Facebook