Duminica 22 Decembrie

O clujeancă stabilită de două decenii în Spania salvează românii ajunși în situații disperate. Adriana e șoferiță de camion: „Sunt momiți pe TikTok”


O clujeancă stabilită de douăzeci de ani în Spania, a reușit să formeze o comunitate online de peste 14.000 de voluntari români activi, gata să sară în ajutorul conaționalilor lor aflați în situații dificile de viață departe de țara lor natală. „Voluntari în Europa” este grupul de Facebook creat de Adriana Mureșan care oferă asistență românilor deveniți victime ale abuzurilor instituțiilor statului în care se află, ale rețelelor de traficanți sau pur și simplu aflați în necaz. 

În cei cinci ani de la înființare, grupul de voluntari coordonați de Adriana Mureșan s-a implicat în sute de cazuri grave, salvând români ținuți în sclavie, în condiții mizere și fără acte, în ferme din Europa, tinere căzute în capcana proxeneților, copii preluați de autorități în mod abuziv din brațele părinților acuzați pe nedrept de rele tratamente, și chiar a ajutat o româncă să evadeze la propriu împreună cu copiii ei dintr-o țară arabă, unde era maltratată de soțul egiptean. 

„În 2019, alegerile europarlamentare au fost declanșatorul. Au fost nevoia, necesitatea șoferilor de TIR, o comunitate la vremea respectivă de aproximativ 150.000 de oameni, care lucrau în regim de șase săptămâni afară sau mai mult și care au vrut să meargă la vot. Atunci, eu fiind șofer la rândul meu, știam foarte bine condițiile de trafic și că nu te poți apropia cu un camion de o secție de votare, ca să nu mai vorbim că e obligatoriu să faci pauza săptămânală de 24 sau 48 de ore. 

Sunt niște legi care trebuie respectate. Și atunci am încercat să cer ajutorul comunităților de români din toată Europa, prima dată în Spania. N-am sperat eu foarte multe, dar am fost foarte surprinsă de răspunsul oamenilor, de căldura și empatia lor, de cum s-au lansat și m-au copleșit cu oferte de ajutor. 

După ce am terminat cu alegerile, ne-am trezit acolo o mână de oameni fantastici cu dorința de a face mai mult, de a fi mai aproape și de a ne ajuta mai mult. Cristalizată din necesitățile particulare ale șoferilor de TIR, care în weekend au diverse nevoi, îi apucă toate durerile, că toată săptămâna n-au timp să se vaite, au nevoie de un antinevralgic sau să fie duși la un dentist, am ajuns aici. Ne-am pus întrebarea ce vrem să facem mai departe și toți au vrut să continuăm. Era așa de frumos, era așa de minunat, eram din toată Europa adunați acolo, am avut un scop, l-am îndeplinit și am vrut să facem mai mult. De acolo a început toată povestea, care, uite, acum a ajuns la zeci de mii de voluntari. Zeci de mii de cazuri rezolvate sau sute de mii. Nici nu știu cine are timp să le contorizeze când se întâmplă zilnic câteva zeci. Și paleta noastră este completă, tot felul de acțiuni, inclusiv colaborare cu Europolul pe linie de trafic de persoane”, a relatat Adriana pentru Libertatea.

Adriana a explicat și cum sunt recrutați românii ca mai apoi să devină sclavi:

„În general vin pe filiera românească. Sunt recrutori, ca să zic așa între ghilimele, că nu vorbim de recrutori adevărați, vorbim de oameni care găsesc, caută oameni pentru muncă pe Facebook, pe TikTok, pe Instagram, pe toate rețelele. Da, și ajung în Germania sau în Olanda, tot pe linie românească, sau trec prin diverse mâini și până la urmă sunt închiriați unei firme germane sau olandeze etc. Dar în principal și preponderent sunt implicați cetățeni români și cetățeni moldoveni. Partea proastă este că oamenii își caută de muncă pe rețele, pleacă doar cu niște promisiuni, se urcă într-un microbuz și ajung acolo, n-au bani, le sunt reținute actele de identitate. Mulți au spus așa. În momentul în care victimele acceptă să sune la poliție, imediat sunt eliberate, repuse în drepturi și așa mai departe și noi, la rândul nostru, le ajutăm să se întoarcă în țară. Din păcate, majoritatea pornesc chiar în aventuri”.

La ce trebuie să fie atenți românii care vor să meargă să muncească o perioadă în altă țară?

„În primul rând, să nu-și dea documentele în original. Noi îi sfătuim tot timpul pentru că eu primesc foarte multe mesaje. «Am ofertă de muncă la căpșuni în Spania. Astea-s condițiile, asta-i firma, să mă duc?» Și eu întotdeauna le spun nu. Nu pleca fără un contract de muncă semnat la tine acasă. Și, dacă tot vrei să pleci, sub nicio formă nu da buletinul din mână sau pașaportul, dai o poză a actelor, nu originalul. De obicei așa li se spune: «dă-mi actele că am nevoie să-ți fac contractul». Nu, îi dai o poză, nu îi dai documentul tău în mână, pentru că nu-l mai vezi. Ar trebui făcută o campanie de educație pe linia asta, dar una care să fie credibilă, că Ministerul Muncii nu ar avea credibilitate, zic eu, mă gândesc. Nici Poliția Română. Ăsta este cel mai dureros lucru cu tot ce facem pentru românii noștri de acasă, nu au încredere în statul român și implicit nici în instituțiile țării în care se află. Deci ei nu cred că funcționează în niciun stat și nu este așa”, spune Adriana pentru sursa citată.

Comentarii Facebook