Duminica 13 Octombrie

O elevă din Cluj a cucerit argintul la Campionatul Național de sărituri peste obstacole! Alexandra și Csilli fac o echipă pe cinste - FOTO


Alexandra Cionca, elevă în Clasa a XI-a la Transylvania College Cluj a câștigat medalia de argint la campionatul național de sărituri peste obstacole de la Snagov

Deși are doar 16 ani, Alexandra muncește necontenit pentru pasiunea ei, iar rezultatele sunt pe măsură. 

Adolescenta își petrece o mare parte din timp cu Csilli, calul cu care se antrenează și participă la concursuri de echitație de 3 ani, și se pare că cele două fac o echipă pe cinste. 

În weekend-ul trecut, tânăra a avut o reușită uluitoare: locul doi la campionatul național de sărituri peste obstacole organizat la Snagov. 

Finala de campionat este formată din 3 trasee care trebuie terminate cu cât mai puține puncte de penalizare. Alexandra și Csilli au sărit peste obstacole a căror înălțime a ajuns la 1,15 metri!

Fata se antrenează săptămânal de mai bine de 8 ani, însă și-a făcut oficial debutul acum 3 ani, alături de calul ei Csilli.

,,M-a dus tatăl meu la antrenor, ei fiind prieteni de mai mult timp. Antrenorul meu are o bază în Sălicea, și când eram mică mă ducea acolo să încalec. Mi-a plăcut foarte mult și început să fac călărie de performanță. Mi-am dat debutul acum 3 ani dar antrenamente săptămânale fac de vreo 8 ani.”, a explicat Alexandra, pentru Știri de Cluj. 

WhatsApp Image 2024-10-12 at 15.27.45_009131b4.jpg

Drumul spre performanță nu e deloc ușor 

Antrenamente dese, pregătire continuă și eforturi uriașe sunt ceva obișnuit atunci când vine vorba despre acest sport. Alexandra le face pe toate, jonglând și școala în același timp. 

,,De trei ori pe săptămână mă duc la antrenamentele care durează aproximativ o oră.”, a explicat adolescenta.

Antrenamentele țin o oră, însă cu drumul până la bază și tot procesul de pregătire și întreținere a calului, acestea durează în realitate mai bine de 3 ore, explică mama fetei.

Pe lângă antrenamente, tânăra face și pregătire fizică de două ori pe săptămână, în sala de sport, pentru a fi aptă pentru competiții. 

,,Eu când mi-am luat calul pe care îl am acum, nu mă puteam ține de el, calul fiind foarte experimentat așa că picam de 3 ori pe antrenament de pe el. De asta a fost nevoie să merg la sală, să fac niște muschi să mă pot ține de cal”, a transmis tânăra.

WhatsApp Image 2024-10-12 at 18.55.47_727a773f.jpg

Succesul vine cu sacrificii

Alexandra trebuie să facă și niște sacrificii atunci când vine vorba felul în care își gestionează timpul. Dacă alți adolescenți pot să iasă cu prietenii la orice oră, tânără trebuie să-și urmeze cu strictețe programul.

,,De exemplu când lipsesc ca să merg la concursuri trebuie să recuperez ca să nu rămân în urmă. Si timpul liber pot să spun că-l sacrific, dar nu e neapărat un sacrificiu fiindcă în place să merg, nu e o povară. Doar că, de exemplu, seara nu pot să ies pentru că trebuie să fiu la antrenament.”, menționează tânăra sportivă.

Unele antrenamente au loc și la ora 7 seara, explică Dana, mama Alexandrei.

Deși este o pasiune frumoasă, echitația necesită multă muncă și responsabilitate.

,,Noi ne bucurăm că ea are pasiunea asta. Știm că e greu să-ți găsești o pasiune și să faci ceva așa de bine. E un sport care a disciplinat-o și a responsabilizat-o de mică, o ține în priză. Este foarte muncitoare și ambițioasă. Cred că că a fost foarte de ajutor pentru formarea caracterului ei. E un sport frumos, dar greu. Cere foarte multă muncă.”, a explicat mama Alexandrei. 

WhatsApp Image 2024-10-12 at 18.55.47_eaeebda7.jpg

Planuri de viitor, mereu cu Csilli în minte 

Deși planurile de viitor ale Alexandrei nu sunt încă bine conturate, adolescenta speră să nu se despartă de Csilli, oriunde ar merge.

Fata se gândește să urmeze cursurile unei universități din străinătate, însă nu vrea să-și lase animăluțul iubit acasă.

,,La facultate mă gândesc să plec în străinătate, deci nu știu cum voi face și cu calul și călăria, sper să găsesc un club unde merg”, a concluzionat Alexandra. 

WhatsApp Image 2024-10-12 at 18.55.47_735c3c8a.jpg

Comentarii Facebook