Vineri 22 Noiembrie

O mămică din Cluj stabilită în Italia, UMILITĂ pe Aeroportul Cluj de Poliția de Frontieră. Nu a fost lăsată să urce în avion cu fiul ei

 

O clujeancă stabilită de câțiva ani în Italia a revenit acasă în această vară împreună cu băiețelul ei de 9 ani. Când au vrut să plece, la finalul sejurului, Poliția de Frontieră i-a blocat pe Aeroport. 

 

În 18 iulie m-am întors împreună cu copilul meu minor la Cluj, după 4 ani. Fiul meu este născut în Italia. Este cetățean român cu un pasaport eliberat la Ambasada de la Bologna. 

 

Azi (luni, 28 iulie) când sa ne întoarcem la Bologna cu cursa Wizz Air, de la ora 13.30, Poliția de la frontieră nu mi-a permis să scot copilul din țară fără procură de la tatăl copilului. Doresc sa menționez că soțul meu, neavând concediu a rămas în Italia. 

 

Fiul meu de 9 ani a făcut un șoc nervos. Este născut în Italia și frecventează școala în Italia. Dar eu mă întreb ”Când am ajuns la vama românească, în 18 iulie, cum mi-au permis să intru în România cu un minor fără să am procură de la tatal său?”, ne-a relatat Daniela.  

 

Clujeanca și-a pierdut zborul si acum este debusolată. ”M-am întors după patru ani în România si sunt încă odată dezamagită. Sunt mândră să fiu româncă în Italia și realizată acolo, de aceea nu m-a interesat să cer cetățenie. 

 

Am cerut să vorbesc cu șeful de la Poliția de frontieră. M-au trimis secretară, care a vorbit frumos cu mine pâna în clipa când a deschis pașapoartele și a văzut că suntem cetățeni români. După aceea a schimbat tonul la voce. Mi-a spus cum îmi permit să deranjez când mi s-a spus odată că nu pot ieși din țară cu copilul”, ne-a mai spus Daniela. 

 

Cum au putut să mă lase să intru fără declarație de la soțul meu. Dacă e nevoie de declarație, atunci și la intrare trebuia să o am, pe toată perioada șederii nu?”, se mai întreabă clujeanca stabilită în Italia.

 

După această experiență nu mă mai prind pe mine repede la Cluj. Aici ar trebui să ne cheltuim bănuții de concediu și nu în altă parte dar, dacă așa ne tratează, nu se va mai întâmpla”, ne-a mai spus Daniela. La ieșire din Italia nu a avut nevoie de nicio procură din partea soțului și nici la intrare în România. 

 

Ea încearcă acum să ia legătura cu soțul ei pentru a primi cât mai repede procura avizată de un notar din Italia. Daniela a pierdut avionul, așa că va mai trebui să stea la Cluj câteva zile până când ve veni procura și va fi programat noul zbor. 

 

Reprezentanții Poliției de Frontieră au precizat că, potrivit legii 248 din 2005, un părinte care iese din țară cu copilul are nevoie de procură din partea celuilalt părinte. ”Minorii cetateni romani pot calatori in strainatate numai insotiti, cu acordul parintilor ori al reprezentantilor legali, in baza articolului 2 alin. 2 din Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate.

 

Sunt cetateni romani, in conformitate cu prevederile art. 5 alin 1 si 2 din Legea nr. 21/1991 a cetateniei romane, copiii nascuti in urmatoarele situatii:

 

- nascuti pe teritoriul Romaniei, din parinti cetateni romani;

- nascuti pe teritoriul statului roman, chiar daca numai unul dintre parinti este cetatean roman;

- nascuti in strainatate si ambii parinti sau numai unul dintre ei are cetatenia romana.

 

Prin reprezentant legal se intelege persoana desemnata, potrivit legii, sa exercite drepturile si sa indeplineasca obligatiile parintesti fata de minor.

 

Politistii de frontiera permit iesirea din tara unui cetatean roman minor - numai daca este insotit de o persoana fizica majora - in urmatoarele cazuri:

 

-este titular al unui document de calatorie individual (pasaport sau carte de identitate) si calatoreste insotit de ambii parinti;

 

- este titular al unui document de calatorie individual (pasaport sau carte de identitate) si calatoreste impreuna cu unul dintre parinti, numai daca parintele insotitor prezinta o declaratie a celuilalt parinte, din care rezulta acordul acestuia cu privire la efectuarea calatoriei, statul (statele) de destinatie, precum si cu privire la perioada acesteia ori face dovada decesului celuilalt parinte”, se arată în Legea 248/2005

Comentarii Facebook