Vineri 22 Noiembrie

O pădure din Beliș a dispărut peste noapte! Hoții se joacă cu pădurarii: Nu-i prind pentru că nu se vrea

 

O pădure mică din comuna Beliş a fost tăiată recent de hoții de lemne, iar metoda folosită pentru a-și ascunde urmele i-a uimit pe poliţişti şi pe inspectorii Gărzii Forestiere.

 

Întotal au fost tăiați peste 200 de copaci, prejudiciul de 24.000 de lei fiind imputat pădurarului.

 

Poliţiştii din cadrul IPJ Cluj, Secţia 8 Poliţie Rurală Huedin - Postul de Poliţie Comunal Beliş, însoţiţi de personal silvic, au finalizat controlul de fond în Cantonul 15 Muşti din pădurea Beliş care a vizat atât modul de exploatare a parchetului de material lemnos, cât şi cantonul aflat în paza şi gestiunea pădurarului. Astfel, s-au identificat 215 cioate de arbori tăiaţi fără drept şi sustraşi, în volum total de peste 100 metri cubi de lemn rotund, de esenţă răşinoasă. Pentru a fi descoperite si identificate cioatele tăiate, nemarcate, poliţiştii au îndepărtat resturile de exploatare care erau aşezate în grămezi peste acestea, precum şi resturile de vegetaţie şi pământul care le acopereau. Prejudiciul imputat pădurarului este de circa 24.000 lei. În acest caz, poliţiştii s-au sesizat din oficiu cu privire la comiterea infracţiunilor de neglijenţă în serviciu, tăiere fără drept de arbori şi furt de arbori, fiind înregistrat un dosar penal”, au spus sursele citate, conform Mediafax.

 

Hoții au pus peste cioatele de brazi crengi, așa cum se faceîn momentul însămânțărilor. Şeful Gărzii Forestiere Cluj, Istrate Şteţco, a spus că ”normele prevăd că, în anumite zone, când se fac tăieri pentru instalarea seminţişului, adică a unui loc gol care se acoperă cu puieţi răsăriţi din seminţe în mod natural, resturile din exploatare trebuie puse pe cioată, iar hoţii profită şi fac la fel. La prima vedere se lasă impresia unei tăieri legale, fiind puse crengi peste cioate ca să se poată instala seminţişul în locurile goale”.

 

Hoţii toarnă și ulei sau motorină pe cioate pentru a putrezi mai repede și a îngreuna identificarea vechimii tăierii copacilor.

 

Sunt unii care pun zahăr peste cioate ca să atragă furnicile să mănânce. Se adaptează hoţii”, a mai spus Istrate Şteţco.

 

Controalele în județul Cluj sunt firave, în luni fiind numai 400 de verificări în teren, fiind deschise 268 de dosare penale. Dovada că numărul este mic și informațiile din teren aproape inexistente stă faptul că a putut dispărea o pădure de sub nasul pădurarilor fără ca aceștia să vadă.

 

Pădurarii cu vechime spun că mafia lemnului poate fi stârpită rapid dacă se vrea. ”Pădurile se taie cu drujba și arborii sunt cărați cu camioanele. Nu sunt duși din munți în buzunare... Dacă se vrea prinderea hoților, acest lucru se poate face rapid. Drujbele sună și se lucrează zile întregi pentru a tăia o pădure. Pădurarii si silvicii sunt pe mână cu hoții. Cei de la Garda Forestieră sunt prea moi sau și ei sunt determinați să facă controale în alte zone: Altfel nu se explică de ce nu reușesc să anihileze mafia. Într-un sat de unde se taie lemne, știe toată lumea ce se întâmplă, numai autoritățile nu știu?”, ne-a relatat un pădurar bătrân. 

Comentarii Facebook