O parcare în cartierul Bună Ziua a ajuns să coste cât o mașină: ”Multe cartiere înghesuite și cu pret de lux vor ajunge ghetou”


Parcările din Cluj-Napoca sunt tot mai scumpe, ajungând să coste deja cât o mașină bună. Oare până unde va crește prețul imobiliarelor, mai ales că mulți încep să migreze spre periferie?

Populatia scade, preturile imobiliarelor cresc?

Am fost contactat de echipa de vanzari de la un complex din Bună Ziua, care mi-a spus ca au parcări cu 15 mii de euro, dar crește prețul în curând la 18 de mii de euro. Mai scumpă decât mașina lol.

Dacă trendul de scadere a populatiei continuă, cine o să locuiască în toate construcțiile noi?”, a întrebat un internaut pe Reddit.

Adevărul este că populația din Cluj-Napoca scade numai pe hârtie, pentru că în realitate mulți tineri stau fără flotant. La recensământul din 2011 populația Clujului era de 325 de mii de oameni, iar în 2022 de 286 de mii de oameni. Datele pot fi înșelătoare, pentru că mulți au migrat spre Apahida, Florești sau Baciu, dar lucrează tot în oraș, unde e posibil să dețină și apartamente.

Lumea ar vrea să vină în orașele ”magnet”, dar majoritatea se mută în localitățile limitrofe tocmai din cauză că prețurile sunt mari în municipiu. Inevitabil în schimb oamenii care își permit se vor muta în oraș, crescând și mai mult prețurile, iar restul în zona metropolitană, unde cresc mai puțin. Deci mai puțini oameni în oraș cu prețuri mai mari, și mai mulți în zona metropolitană”, a comentat altcineva.

Ai dreptate, populatia scade, doar ca sunt multi care vin din mediu rural sa isi gaseasca loc de munca in mediu urban. La Cluj sunt multi veniti de pe langa, chiar si din Iasi.

Eu consider ca migratia, in general, este din mediul rural spre urban si dupa din urban catre alte tari dezvoltate. Deci populatia scade in general in mediu rural si mai putin in mediu urban”.

Sunt prosti care platesc 18 mii pe o parcare (da exista oameni prosti cu bani) , pe asta se bazeaza ei, la fel sunt prosti care platesc +3000eur/mp pe apartamente de cacat, oameni cu bani dar care habar nu au de constructii si pot fi usor manipulati. (+ mega minciuna lui BOC si PR-ul cu orasul de 5 stele) atata tot”.

Multe apartamente stau goale. Urmează să ne mutăm cu familia într-un bloc vechi cu 10 apartamente, dintre care 3 sunt goale, iar în 4 dintre ele stă câte-o femeie în vârstă (vorbim de apartamente cu 80-100mp utili). Per total sunt 8 locatari în tot blocul, cu noi vor fi 11. Acum 10-20 de ani în fiecare apartament locuiau măcar 2-3 persoane.

Dar am înțeles că și la blocurile noi multe apartamente sunt cumpărate doar pentru investiție (sau spălare de bani), fără intenția de a le închiria”.

Imobiliarele au devenit alegerea preferată pentru cei care au strans bani si nu se pricep la investiții sau afaceri de aici cererea mare si prețurile exorbitante.

Ideea de a cumpara si inchiria e atractiva si pare la prima vedere o metoda buna de a menține valoarea banilor.

Dar bineinteles scaderea populatiei, creșterea ofertei pe piața chiriilor etc, inflația și salariile mici care va mai opri din migratia la orașe vor strica socotelile la un moment dat.

Sunt curios ce o sa se intample cand se sparge bula, probabil în timp multe cartiere mărginașe și înghesuite și cu pret de lux în prezent vor ajunge ghetou”.

Comentarii Facebook