Miercuri 18 Decembrie

O parte din Sfanta Cruce, adusa spre venerare la Biserica Greco-catolica din Nicula

O mica parte din Crucea Domnului, donata credinciosilor romani de Arhiepiscopia din Koln, va fi venerata in 15 august de credinciosi la Biserica Greco-catolica de la Nicula.

 

"La initiativa preotului Patriciu Salajan, pastorul parohiei greco-catolice Nicula, preotul Stefan Ghenta din Constanta va aduce spre venerare o mica parte din Crucea Domnului nostru Isus Hristos, intr-un relicvar datand din secolul al XVIII-lea, donat credinciosilor romani de catre Arhiepiscopia din Koln", se arata intr-un comunicat de presa al Episcopiei Greco-catolice de Cluj-Gherla.

 

Manifestarile greco-catolice dedicate Adormirii Maicii Domnului incep sambata, 14 august, la ora 16.00, cand credinciosii, in frunte cu episcopul Florentin, vor porni pe jos, intr-o procesiune, de la Capela din Gherla pana la Biserica din Nicula. "Urmand traditia pelerinajelor greco-catolice la Manastirea Nicula, credinciosii sunt asteptati sambata, 14 august a.c., la capela greco-catolica din localitatea Gherla, de unde vor porni pe jos spre Nicula, intr-o procesiune condusa de PS Florentin Crihalmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, impreuna cu preoti, persoane consacrate, credinciosi", spun reprezentantii Episcopiei in comunicat.

 

"Pelerinajul este una dintre formele specifice de manifestare a Bisericii, un moment de rugaciune si un moment de asceza. Pelerinajul este menit sa ne aduca aminte ca suntem cu totii pelerini pe acest pamant, "suntem pulbere si in pulbere ne vom intoarce", dupa cum a spus Domnul lui Adam. Sa ne amintim ca suntem pieritori si nimeni, niciodata, nu va fi vesnic pe pamant – cum spune si psalmistul – indiferent daca este bogat sau sarac", a spus episcopul Florentin Crihalmeanu.

 

Oficialii Bisericii Greco-catolice amintesc in comunicat ca actuala Manastire de la Nicula a apartinut acestui cult. "Biserica de zid a Manastirii Nicula ctitorita de Episcopii greco-catolici intre anii 1875-1879, nerestaurata inca, este si azi inchisa pentru celebrari greco-catolice, desi aici au fost hirotoniti 38 de preoti greco-catolici", se arata in comunicatul Episcopiei. Potrivit reprezentantilor Bisericii Greco-catolice, Manastirea a apartinut greco-catolicilor pana in 1948, "cand calugării au fost alungati sau arestati, iar sfantul lacas a fost confiscat de autoritatile comuniste si dat spre folosinta Bisericii Ortodoxe Romane".

Comentarii Facebook