Duminica 22 Decembrie

”O spun sincer, nu e fain la Cluj!” - Placa cu numele poeților Lucian Blaga și Mihai Eminescu nu a avut loc în marea de beton - FOTO


Cei care au modernizat esplanada din fața Teatrului Național au dat-o în bară în multiple moduri, de la dalele din granit montate prost, la scara șchioapă care a înlocuit-o pe cea maiestuoasă din marmură. Dar poate cel mai grav afront este adus marilor oameni de cultură care au acolo statui: poeții Lucian Blaga și Mihai Eminescu. 

Ei bine, soclul pe care au fost puse statuile este atât de minuscul încât nu au mai încăput plăcile de marmură cu numele lor. Sau poate așa s-a vrut, în acest fenomen global de ”Cancel culture”, care a ajuns și la Cluj-Napoca. ”O spun sincer, nu e fain la Cluj!”, a exprimat un clujean care a surprins scena. 

Priviți! Acesta este nimeni. Placa de marmură cu numele poetului a fost înlăturată. La fel au făcut cu statuia lui Eminescu. Cei care iubesc istoria antică știu că ștergerea numelui, sancțiune post-mortem, este cunoscută drept ”damnatio memoriae”, ceea ce înseamnă "condamnare a memoriei". Cu toții cunoaștem cazul faraonului Echnaton care a impus egiptenilor abandonarea politeismului și închinarea la un zeu unic, reprezentat de astrul solar. Știm că după moartea lui, inscripțiile care reprezentau numele Echnaton au fost șterse prin răzuire. Damnatio memoriae a fost o adevărată instituție a antichității, regăsită nu doar la egipteni, după cum rezultă și din denumirea ei latină. Ea însemna anihilare. Știți la ce vreau să vă gândiți? Că cel care a preluat practica în istoria contemporană a fost Stalin. Cu toții cunoașteți celebrele fotografii staliniste din care, rând pe rând, dispar oameni. Ba Lev Troțki, ba alții. Să știți cu cine avem de-a face! La Cluj, noile generații de elevi trec pe lângă Blaga și nu știu cine e. Turiștii japonezi fac fotografii statuii lui Blaga și nu vor ști niciodată cine e.

”Hai la Cluj că e fain”, zice propaganda. ”Clujul, celălalt Caracal”, a titrat, pe de altă parte, un ziar în anul 2019, cu referire la cultura liberal-progresistă ce s-a întronat în Urbea de sub Feleac, cultură a morții care ucide sufletul tinerilor. Să nu credeți că la noi nu există "cancel culture". Există. Iar ura progresiștilor cu privire la Blaga e justificată ideologic. Vreau să înțelegeți că, în perioada de maxim freamăt și ferment cultural de după 1918, când românitatea se descoperea cultural și își schița un traseu al dezvoltării, Lucian Blaga nu s-a afirmat ca "europenist", așa cum au făcut Eugen Lovinescu, Ștefan Zeletin, Garabet Ibrăileanu sau Mihail Manoilescu. Blaga este un ”tradiționalist” și prin asta stă alături de, pe nedrept hulitul, Nae Ionescu. Așa să înțelegeți, Lucian Blaga a fost un intelectual ce s-a dezvoltat  în jurul revistei "Gândirea". E un "gândirist", alături de Nichifor Crainic și de Radu Gyr. Cu siguranță ați auzit de procesul stalinist (început la 30 mai 1945) "al jurnaliștilor fasciști", ce i-a vizat tocmai pe colegii lui Lucian Blaga de la "Gândirea", inclusiv pe Crainic și pe Gyr. Vorbeam de damnatio memoriae și de  Stalin. Nimic întâmplător. Această "damnatio memoriae" ce s-a abătut, ca o pasăre neagră, asupra lui Lucian Blaga este motivată ideologic. Vreau să intrăm puțin mai adânc în problemă. Blaga nu a fost un europenist, dar nici nu a fost un "orientalist". Blaga nu a fost europenist într-un singur sens: acela al respingerii spiritului cultural francez născut la 1789. Blaga era însă un mare admirator al culturii germane, radical opusă în epocă neo-bonapartismului cultural. Bonapartismul înseamnă, printre altele, impunerea la nivel european sau global a valorilor Revoluției Franceze de la 1789. Exact ce se întâmplă azi. Uniunea Europeană este un proiect bonapartist. Valorile pe care aceasta caută să și le impună, sprijinindu-se pe aceeași deturnată, ca în 1804, idee imperială, sunt valori radical-liberale. Vedeți, în acest sens, Blaga este părintele nostru spiritual, al celor care iubim adevărata Europă și civilizația occidentală iudeo-creștină și ne opunem nebuniei radicale. Sunt convins că Blaga l-a citit pe Orwell. Și sunt convins că Blaga ar fi fost de acord cu mine: 1789 este prima zi a lui 1984. Cancel culture la Cluj-Napoca. O spun sincer, nu e fain la Cluj!”, a transmis avocatul Dan Grunea.

355680836_10160859220075912_4731832698980106587_n.jpg

Comentarii Facebook