Duminica 22 Decembrie

O studentă din Cluj trăiește ca-n basme în Laponia și are venituri la care alții nici nu îndrăznesc să viseze: 4000 de euro, niciun fel de cheltuieli


Andrei și Teodora, o studentă în anul III la Administrarea Afacerilor, pe limba germană, la UBB Cluj, pășesc în fiecare iarnă într-un univers ce pare desprins din basme. De la mijlocul lunii noiembrie până la finalul lui februarie, cei doi se mută în Laponia, unde au un job sezonier, care le asigură nu doar venituri la care alți tineri nici nu îndrăznesc să viseze, dar trăiesc și experiențe unice.

Teodora Boboc este o studentă pentru care călătoriile prin lume au devenit un stil de viață. Tânăra de 21 de ani nu a găsit însă întotdeauna resursele financiare de a merge în toate locurile pe care ar vrea să le vadă. Laponia era pe lista destinațiilor la care visa de ceva timp, dar prețurile unei vacanțe aici, care pleacă de la 2.000 de euro, au descurajat-o. Cu toate acestea, nu a renunțat la visul ei și a căutat alte variante de a ajunge în Laponia. Cum încercarea este primul pas spre orice reușită, a aplicat la un job în Laponia, postat de o companie din Marea Britanie, scrie Gândul.ro.

„Am căutat pe internet business job in Lapland și prima opțiune a fost o companie din Londra, care căuta să angajeze un business representative. Eu sunt din Sibiu, dar merg la facultate la Cluj, la Universitatea Babeș-Bolyai, sunt studentă în anul III, la Administrarea Afacerilor, pe limba germană. M-am gândit că un job care face referire la business mi s-ar potrivi, fără să știu însă în ce constă”, a povestit Teodora.

„La nici o săptămână, am fost întrebată dacă pot călători în următoarele 24 de ore în Laponia. Le-am zis că pot, dacă vine și prietenul meu cu mine. El nici nu știa că am aplicat la acest job. Mi-au zis că OK, facem un interviu și cu el. Le-a plăcut și de Andrei. Ne-au făcut oferta pentru un contract de trei luni și jumătate. Mi-am amânat examenele pentru sesiunea de restanțe, am avut înțelegere din partea profesorilor. Am semnat contractul și am primit biletele de avion. Salariul era foarte bun comparativ cu România”, ne-a mai spus Teodora.

Odată ajunși în Laponia, în stațiunea Levi, Teodora și prietenul ei, Andrei (28 de ani), au făcut un training pentru a se familiariza cu ceea ce urmau să facă. Practic, rolul lor era acela de a se ocupa de turiștii din Marea Britanie, de a vinde și a organiza excursii opționale.

„În prima săptămână, am prins -20 de grade Celsius, am nimerit o perioadă foarte friguroasă. Temperaturile fluctuează, sunt și zile cu -4 grade Celsius, dar și cu -25 de grade Celsius sau -26 de grade Celsius. Anul acesta am avut și -40 de grade Celsius. Aici este o regulă, dacă temperaturile scad până la -30 de grade, toate activitățile se anulează. Oricum, suntem mereu echipați de schi, și dacă ieși 10 metri din casă sau dacă mergi până la magazin, îți iei mănuși, colanți și cagulă”, a mai spus Teodora.

Cei doi tineri români au impresionat prin seriozitatea lor, care a dat roade. Au gestionat ca adevărați profesioniști vacanțele grupurile de britanici, având fiecare în jur de 1.000 de turiști pe săptămână. Datorită performanțelor pe care le-au avut în vânzări, la distanță mare față de colegii lor din alte țări, Teodora și Andrei au fost promovați.

Promovarea nu a constat doar în majorare salarială, ci și în alte beneficii, inclusiv un loc de cazare în condiții superioare.

„De exemplu, primești cazare la hotel de 4 stele și mâncare în regim all inclusive foarte diversificată, din bucătăria internațională. Ai acces la SPA, ai inclus cel mai bun echipament de schi, dar și skipass-ul, care costă 700 de euro, Levi fiind o stațiune de schi foarte mare, ai reduceri la toate barurile. Nu avem niciun fel de cheltuială. Ca salariu, se câștigă între 2.500 de euro și 4.000 de euro, în funcție de performanță”, a mai spus Teodora, care se află deja la al doilea contract în Laponia, unde va reveni în luna noiembrie.

Comentarii Facebook