Vineri 20 Septembrie

O tânără care locuiește de 4 ani în Cluj, mesaj dur după accidentul de pe strada Horea: „Se degradează orașul de la o decizie tâmpită la alta”


Străzile Clujului devin tot mai mult piste de curse pentru mașini. În seara zilei de 12 august, un biciclist și-a pierdut viața pe strada Horea după ce un șofer a accelerat la culoare roșie a semaforului. Tinerii care locuiesc în oraș nu se mai simt în siguranță. O tânără care locuiește de patru ani în Cluj spune că a venit în acest oraș „cu atât de multă speranță”, însă acum își dă seama cât de mult se degradează orașul și cât de nesigur este acesta pentru bicicliști. 

„M-am tot întrebat ieri cum de nu se discută despre accidentul de pe strada Horea care a omorât efectiv un biciclist. Pe mine m-a cutremurat să aud asta. Sunt conștientă că sunt biased când vine vorba de știre din trei motive: 1. Locuiesc în apropiere; 2. Ador să mă plimb cu bicicleta; 3. Crescând într-un oraș care e mult, mult mai prietenos cu pietonii/bicicliștii decât Clujul, mereu mi-a părut periculos și stresant să umblu ca biciclistă în oraș.

Vezi aici: Cum s-a produs accidentul de pe strada Horea din Cluj, în urma căruia a murit un biciclist/ Șoferul care l-a accidentat a trecut pe roșu- VIDEO

Cel mai tare mă miră că știrea asta nu a primit mai multă atenție, mai ales pe grupul acesta. Cred că spiritul civic în Cluj ține de revendicarea spațiului public de către oamenii care locuiesc aici și de a face să fie cât mai safe pentru toată lumea...

Am plecat din orașul meu cu atât de multă speranță că o să ajung într-un oraș mai fain, mai sigur, "mai bun". O licență în Antropologie și 4 ani de locuit aici mi-au trebuit, pe lângă știrea asta și altele, să-mi dau seama cât de mult se degradează orașul de la o decizie tâmpită la alta”, a transmis tânăra pentru „Clujul civic”. 

Clujul și-a îmbunătățit în ultimii ani rețeaua de piste de biciclete și a devenit puțin mai prietenos cu bicicliștii, însă orașul aparține în continuare mașinilor. O colaborare între bicicliști și șoferi este atât de importantă, nu este însă clar când vom ajunge la un nivel de educație necesar, astfel încât aceasta să fie posibilă cu adevărat. 

Comentarii Facebook