Duminica 22 Decembrie

”Oamenii s-au mutat în casa liftului!” - Mărturie din blocul ridicat de țeparul Onuc, care a înșelat oamenii cu apartamente vândute de mai multe ori


Pericolul demolării blocului C3, de pe strada Miko Imre, a trecut pentru familiile care s-au mutat în acest imobil, după ce au fost înșelate de țeparul Traian Onuc. Primăria Cluj-Napoca a vrut să demoleze luni, 2 octombrie, imobilul care a fost construit ca o anexă la blocul C1, dar unul dintre locatari a contestat demersul și, până la finalizarea procesului, totul s-a oprit.

Mărturie din blocul C2, ridicat de țeparul Traian Onuc, care a înșelat sute de persoane cu apartamente vândute de mai multe ori

Haosul creat pe acea stradă de Traian Onuc este unul greu de priceput de restul clujenilor, care locuiesc în blocuri noi sau vechi, dar care au fost ridicate cu acte în regulă. În acest caz, autoritățile au fost prea leneșe pentru a-l pune pe Onuc cu ”botul pe labe” mai devreme. Țeparul și-a văzut de treabă, cu toate că procurorii l-au luat la ochi, și a continuat să vândă apartamente deși nu avea autorizație de construcție. 

Pe strada Miko Imre, Onuc a făcut promisiuni de vânzare încă din 2009. El a obținut bani de la oameni și s-a apucat de lucru. 

Blocul C1 trebuia să fie de birouri, blocul C2 de apartamente, iar blocul C3 este mai mult o anexă a imobilului C1. Acesta nici nu a fost anvelopat, dar patru familii au cumpărat locuințe în ultimii ani, cu toate că presa a scris mult despre aceste înșelăciuni. Oferta de 600 de euro pe metru pătrat a fost tentantă, iar cei care au cumpărat recent, probabil, au crezut că imobilele vor fi trecute cumva în legalitate.

Ei bine, Primăria Cluj-Napoca a obținut în instanță, în 2019, permisiunea de demolare a acestui bloc, în timp ce celelalte două sunt încă în siguranță. Nu se știe pentru cât timp.

Mărturiile unei locatare din blocul ridicat de Traian Onuc

Știri de Cluj a discutat cu o doamnă care a cumpărat un apartament în blocul C2, în 2009, când nu exista nimic în jur, nu exista cartierul Europa și niciun bloc pe Calea Turzii. ”L-am cumpărat în 2009, în luna februarie. Atunci era un câmp și am cumpărat un apartament în viitorul bloc, plătind 600 de euro /  mp. Era intravilan și m-am gândit că se va dezvolta zona. Am mai văzut un apartament mai jos de Grand Hotel Italia, care nu exista încă, dar am decis să cumpăr aici, și prost am decis. Am luat ca investiție, pentru că urma să mă întorc și să mă mărit. 

M-am întors și am constatat că blocul nu este ridicat. L-am chemat pe Onuc să facem acte adiționale, pentru a nu mă trezi că pierd tot. Am dat 27.000 de euro pe 40 de mp, cu balcon și loc de parcare. Tot mergeam cu el la notar, pentru că știam că dacă în trei ani nu faci nimic, se prescrie datoria, așa că l-am chemat la notar.

Blocul C2 l-a terminat în 2016. E terminat subsol, parter și 7 etaje (deși trebuia să aibă 8 etaje), dar la subsol a vandut apartamente și nu a mai făcut ultimul etaj. Așa că etajul 8 l-a mutat în subsol. Am vecini medici, profesori, deci oameni serioși. 

În anii 2010, 2011 și 2015 au tot venit oameni să cumpere. A vândut de 2 -3 ori apartamentele și nimeni nu l-a oprit deloc”, a relatat sursa noastră, căreia îi vom păstra anonimatul.

Așadar, în blocul C2 s-au mutat oamenii care au cumpărat și care au apucat să își pună uși la apartamente, înaintea altora care au cumpărat același apartament vândut de 2 sau de 3 ori. A fost ca o junglă, ne-a mai spus sursa noastră. Practic, cine ajungea primul la apartament, acela se muta.

Voia să vândă apartamentul meu și m-am mutat repede în 2018. Acum, avem doar curent, apa este de la organizarea de șantier, iar gaz nu vor să ne facă. Am primit refuz pentru că ne trebuie recepție parțială, dar primăria refuză să ne dea. A existat o recepție parțială în 2011, dar cei de la Primărie nu ne-o dau. Avocata noastră, Chira Balaci, a spus că are recepția, dar nici ea nu ne-a aratat-o. 

Au fost cei de la Primărie și au venit pentru recepția partială în 2011 sau 2012. Cel puțin așa se vorbește, dar nimeni nu a văzut actele”, a mai spus locatara blocului. 

Aceasta s-a trezit la ușă cu țeparul Traian Onuc, care voia să îi prezinte apartamentul unui client. 

Mie nu a apucat să îmi vândă de două ori apartamentul, dar m-am trezit că a venit muncitorul lui Traian să îi arate apartamentul cuiva. Nu aveam usa pusă, dar atunci am luat măsuri și am pus repede și ușa și un afiș cu proprietate privată, plus numărul de telefon. Mi-a spus cineva că, dacă pun ușă și mă mut, e ilegal să mai intre.

În blocul nostru lucrurile s-au stabilizat. Toată lumea stă liniștită. Sunt mulți chiriași. Numai la etajul al doilea nu locuiește nimeni, pentru că ar fi al proprietarilor terenului”, a mai relatat sursa citată. 

Aberant este că locuiesc oameni în subsol, dar și în casa liftului. Practic, blocul avea două lifturi, care nu au mai fost montate niciodată și unii le-au ocupat. Sunt locuințe mici de 15 mp, unde oameni au pus uși și geamul dă pe casa scări. În plus, oamenii au pus gresie pe scări și au zugrăvit, pentru a locui în condiții decente.

382991980_1004379380829377_6468587622065250014_n.jpg

Foto: Locatar mutat în casa liftului, cu geamul care are vedere la hol

Locatarii din acest bloc și-au luat avocat și au deschis proces. ”Noi ne-am respectat obligațiile contractuale și am deschis proces. Avem o sentință din 2019 să se facă un CF nou și să se intabuleze apartamentele conform expertizei din dosar.

Problema este că de la Cadastru au spus că proprietarii mai trebuie să aibă autorizația de construcție, pe care noi nu o avem, fiind anulată. Sentința este așadar inutilă”, a mai spus locatara blocului.

În plus, executorul primăriei, care a pornit demolarea blocului C3, anexa imobilului de birouri, a discutat și cu locatarii din C2, anunțându-i că urmează la demolare. 

Executorul a venit să spună că dacă nu s-a respectat planul de construcție, el poată cere demolarea. Mă tem acum că urmează să se demoleze și blocul meu. Trăim în teroare”, a încheiat aceasta.

Deocamdată, demolarea blocului C3 a fost sistată, pe durata procesului, care ar putea dura câțiva ani. Fără un plan concret de soluționare a situației, prin care să se încerce intrarea în legalitate, soarta imobilelor ține numai de timp, iar zeci de familii riscă să fie aruncate în stradă. 

Replica reprezentanților Primăriei Cluj-Napoca este că legea trebuie aplicată și că, dacă ar ”închide ochii”, ar încuraja nerespectarea legii. 

Comentarii Facebook