Duminica 22 Decembrie

Omul sfințește locul! Povestea învățătoarei dintr-un sat clujean care a făcut imposibilul POSIBIL, iar școala este renovată


O învățătoare din satul Cara, comuna Cojocna, și-a pus în cap că vrea să renoveze școala unde predă și a reușit să facă acest lucru.

Ana Maria Petruș (39 de ani) a stârnit interesul celor de la CERT Transilvania, care au renovat prima dată sala unde predă învățătoarea, iar apoi întreaga școală, cu bani și materiale din donații, precum și sprijinul a 30 de voluntari.

Prin intermediul aceluiași ONG, toți elevii din clasa la care predă au primit laptopuri pe care le folosesc la ore.

Învățătoarea a apelat la sprijinul CERT Transilvania pentru că școala din Cara, care funcționează într-un vechi conac boieresc, nu îndeplinea nici pe departe măcar condițiile minime pentru desfășurarea orelor de curs.

Pereții erau crăpați. Într-una dintre clase pereții erau atât de crăpați, încât puteai băga foarte ușor palma. Cădeau în capul copiilor bucățele de tencuială. Eram disperată“, a declarat învățătoarea.

Capture.JPG

Toamna trecută, voluntarii de la CERT Transilvania au adus tablă, lemn și ciment și au reparat pereții, au zugrăvit sălile de clasă și au și vopsit acolo unde era nevoie. În plus, au pus uși noi la sălile de clasă de la grădiniță și școala din sat.

Acum, voluntarii refac spațiul unde funcționează biblioteca, iar în perioada următoare vor fi renovate băile de la grădiniță și școală.

Dușumeaua din lemn era putrezită. Era plin de șoareci. Va fi înlocuită și aceasta; se va turna șapă și apoi se va pune parchet“, explică învățătoarea, pentru Adevărul.ro.

Fire dedicată meseriei, Ana Maria Petruș se ocupă intens de elevii din clasa ei. ”Îi învățăm să scrie și să citească, dar ei au nevoie și de alte lucruri care să stea la baza lor ca oameni. De exemplu, am ajuns cu elevii la stadiul în care se ajută reciproc în clasă fără să le mai cer eu“, punctează învățătoarea.

Aceasta i-a instruit și în tainele antreprenoriatului. Copiii au pus gogonele la murat, le-au vândut la Târgul de toamnă din sat, iar cu banii obținuți au cumpărat un calorifer, ca să nu mai dârdâie de frig în clasă.

Capture1.JPG

În mai puțin de un an, Ana Maria a rezolvat și problema absenteismului școlar. Din 19 copii, îi veneau la clasă cam 15 elevi. Trei copii de etnie romă erau aduși cu microbuzul școlar de la groapa de gunoi a Clujului, unde locuiesc mai multe familii în barăci sărăcăcioase.

Învățătoarea a apelat la sprijinul comunității pentru a-i readuce pe micuți la școală, iar planul a funcționat de minune. De pildă, un băiețel din Cara i-a mărturisit că nu vine la școală pentru că mama lui nu se trezește dimineața.

La mama altei fetițe care absenta s-a dus persoanal, chiar de mai multe ori, și a vorbit mai tranșantă, până când oamenii din sat i-au spus: ”Nu ți-e rușine? Vine învățătoarea să îți aducă copilul la școală, i-au spus oamenii. Iată că gura satului a funcționat până la urmă“, povestește cu umor Ana Maria.

Comentarii Facebook