ONG-urile din Cluj trag un semnal de alarmă: Autoritățile lasă salvarea animalelor în seama clujenilor: ,,Cetățenii ajung să suporte costurile medicale”
Organizațiile pentru salvarea animalelor din Cluj trag un semnal de alarmă cu privire la felul în care autoritățile locale gestionează problema animalelor din oraș.
Organizația pentru Protecția Mediului și Combaterea Braconajului - OPMCB menționează că oamenii sunt deseori nevoiți să ia responsabilitatea, inclusiv cea financiară pentru animalele găsite pe străzi.
Aceștia menționează că după ora 16:00 animățuțele rănite găsite pe stradă mai au șanse doar dacă le găsește vreun cetățean care să le ducă la USAMV.
,,Cum gestionează Primăria Cluj-Napoca
Problema este una simplă: ONG-urile și voluntarii sunt cei care preiau responsabilitatea în locul autorităților. În spatele aparenței de organizare și promisiuni oficiale, totul se bazează pe empatia și resursele cetățenilor.
Ce se întâmplă în afara programului?
Dacă după ora 16 întâlnești un câine accidentat, o vulpe rănită sau o altă situație urgentă cu animale, nu există o soluție viabilă oferită de autorități. ONG-urile sunt chemate să intervină, iar cetățenii ajung să suporte costurile medicale. La fel și când cineva găsește o pasăre sau un animal sălbatic în suferință.
Cum funcționează sistemul?
Un animal dus la o clinică veterinară sau la USAMV are nevoie de cineva care să își asume responsabilitatea financiară. Până acum, nicio fișă de internare nu a fost semnată de Poliția Locală sau alte instituții publice, ci doar de voluntari sau cetățeni.”, au transmis reprezentanții OPMCB.
Reprezentanții asociației au prezentat și un caz, povestind cum un câine lovit de o mașină a rămas fără ajutor medical zeci de minute din cauza autorităților.
,,Ce s-a întâmplat luni seară?
Un câine fără microcip, cel mai probabil abandonat de un stăpân iresponsabil (nesancționat la timp), a fost lovit de mașină și lăsat să sufere pe asfalt. În timp ce Poliția Locală încerca să convingă “pe cineva” să preia câinele, un cetățean l-a transportat pe cont propriu la USAMV și a acoperit cheltuielile. Timp de zeci de minute, câinele a rămas fără ajutor medical, deși era o urgență.", au explicat reprezentanții asociației.
Reprezentanții ONG-ului au întocmit o listă de întrebări pentru autorități, dar și solicitări concrete.
,,ÎNTREBĂRI PENTRU AUTORITĂȚI:
De ce astfel de cazuri nu sunt gestionate direct de serviciul public de ecarisaj, așa cum prevede legea?
De ce programul serviciilor publice este limitat și inaccesibil în momente critice?
De ce Primăria Cluj-Napoca și Poliția Locală ignoră lecțiile învățate din zeci de situații similare?
De ce autoritățile locale nu prezintă aceste probleme în comunicarea publică și lasă cetățenii să creadă că totul funcționează perfect?
MENȚIUNE IMPORTANTĂ:
În mai 2022 am avut o așa-zisă ședință de lucru împreună cu reprezentanții instituțiilor implicate în acest domeniu: DSVSA, Poliția Locală Cluj-Napoca - conducere, IPJ Cluj - Biroul pentru protecția animalelor și inspectorul șef adjunct IPJ Cluj. Concluzia? Totul funcționează, fiecare instituție își cunoaște rolul, iar în caz de nevoie se poate soluționa orice… la fel ca până în acel moment.
SOLICITĂM ACȚIUNI CONCRETE:
- Adaptarea programului serviciului de ecarisaj pentru a acoperi urgențele din afara orelor obișnuite.
- Responsabilizarea instituțiilor locale pentru a prelua costurile medicale în cazuri de urgență.
- O mai bună coordonare între Primărie, Poliția Locală și ONG-uri.
OBSERVĂM, NU JUDECĂM:
De ce acesta lipsa de soluții se perpetuează și de ce Primăria nu ne spune în multiplele mesaje de promovare ale primarului și despre acest aspect, decât ca toate sunt în regulă cu orice situație ar apărea?
Împreună putem schimba aceste lucruri. Așteptăm reacții și propuneri de soluții din partea autorităților locale.”, transmite OPMCB.
0 Comentarii